zondag 17 december 2017

Bart Verhaeghe wil de play-offs slopen

Home > Nieuws > Bart Verhaeghe wil de play-offs slopen

Het opperhoofd van Club Brugge, Bart Verhaeghe, is niet blij met het play-off systeem in de Jupiler Pro League. Wanneer hij zijn zin niet krijgt, dan zal Club Brugge misschien zelf zijn televisierechten verkopen. Dat laatste in naam van de solidariteit. Dat spreekt voor zich.

Puur opportunisme

Je hoeft geen held in statistiek te zijn om te begrijpen dat de clubs met het meeste budget meer kans hebben om een titel binnen te halen in een reguliere competitie. Dat is niet alleen in België het geval, dat is overal zo.

Huilende Bart Verhaeghe
Bart, de keiharde sloper, gaat de play-offs de moeder slopen

Laat het nu toevallig zo zijn dat Club Brugge één van de grootste budgetten heeft. Terugkeren naar een systeem waarbij elke club slechts twee keer tegen elkaar speelt, thuis en uit, zouden de kansen voor zijn Club Brugge nu eenmaal verbeteren.

In een play-off systeem speelt het geluk en mentale kracht van een team een grotere rol, waardoor ook mindere goden significant meer kans hebben om met de oppergaai aan de haal te gaan. Goed starten in Play-off 1 en je kansen stijgen aanzienlijk. En bij een slechte start ben je dan weer de pineut.

Heerlijk is dat. Het zorgt voor spanning en suspense. Met als gevolg meer aandacht van de voetbalgenieter.

Europees gaan we het wel beter doen

Volgens Bart Verhaeghe zouden de Belgische clubs in Europa het beter doen. Hij argumenteert dat er nu te veel wedstrijden zijn, waardoor de spelers overbelast zijn. Best wel vreemd want in 2008/2009, het seizoen voor we begonnen met het verfoeide play-off systeem, stonden de Belgische clubs samen op een 14de plek op de UEFA-ranking. Tegenwoordig pronken die Belgische clubs op een 9de plaats.

We gaan hierdoor de Beker redden

Nog zo’n keihard argument van de grote roerganger van Club Brugge.

Klopt ook al niet veel van. Toen de Belgische 1ste klasse clubs nog een regulier systeem afwerkten, wonnen kleinere clubs zoals Zulte Waregem, Germinal Ekeren, RAA Louviéroise, Westerlo, Lierse of Club Luik ook wel eens deze beker. En dat was niet eens zeldzaam.

Ook qua bezoekersaantallen was het niet fameus. Zelfs de clubs met een grote aanhang keken toen ook tegen lege plekken in de tribunes aan.

De Beker is pas interessant vanaf de finale. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo.

Wanneer men de Beker wil opwaarderen, kan men beter eens bestuderen hoe ze het doen bij grote buur Duitserland:
  • De clubs uit de Bundesliga zijn al actief vanaf de 1ste ronde
  • Tot de 1/8ste finale krijgen de amateurclubs het thuisvoordeel
  • Alles wordt beslist in één wedstrijd. Geen thuis- en uitwedstrijden dus
Hierdoor heb je verrassende eindwinnaars en uitschakelingen, meer spankracht waardoor de interesse van de toeschouwers toeneemt.

Het grote televisiegeld dan maar?

Tegenwoordig is de TV-pot bijna dubbel zo groot t.o.v. het tijdperk voor de play-offs hun ingang maakten.

Veronderstellen dat we met een reguliere competitie, met minder wedstrijden, minder topwedstrijden, minder wedstrijden met belang (ook de strijd voor de 6de plaats in de reguliere competitie is vandaag héél boeiend) evenveel gaan toucheren, lijkt me nogal naïef.

Voor een Club Brugge maakt het natuurlijk niet zoveel uit dat ze 2 of 3 miljoen euro moeten laten vallen, voor de 10 kleinste clubs in de JPL is dat uiteraard een totaal ander verhaal.

Club Brugge dreigt ermee zelf zijn televisierechten te verkopen

Mooi. Misschien moeten de 15 andere clubs dan maar Club Brugge uitsluiten van de play-off eindfase. Ze doen er toch al niet graag aan mee.

Wat is zijn alternatief?

Helaas, daar zwijgt hij over in alle talen.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

2 reaguursels

Dirk RAFC1 zei

Je kan dan wel dreigen om zelf je TV-rechten te gaan verkopen maar dat zou wel eens flink kunnen tegen vallen indien er geen andere clubs mee in het verhaal willen stappen.
Een boycot van Club Brugge gaat volgens mij eerder het effect hebben dat andere clubs het idee krijgen van "Dat is dan meer voor ons aan het eind van de rit".
En zijn onze televisiezenders wel geïnteresseerd om nog eens een extra te betalen voor de wedstrijden van Brugge bovenop het pakket waar ze al de rechten op hebben?
Misschien wel, maar wellicht zal het minder zijn dan hetgeen Brugge nu al vangt.

En het verhaal wordt al helemaal interessant op het moment dat het eens een keertje minder gaat en er een seizoen niet voor de prijzen gespeeld wordt en zonder Europees voetbal voor Brugge.
Benieuwd of Verhaeghe er dan nog zo over denkt?

Arjan de Laet IV zei

Dirk,

Het kan niet dat je zit te lallen over solidariteit en dan ook maar even een "My way or the highway"-houding zit aan te nemen. Bartje beseft blijkbaar niet dat OOK de kleinere clubs financieel het een stuk gemakkelijker hebben sinds de play-offs bestaan.

Die gaan deze gouden kip niet laten slachten gewoon omdat hij het wil.

Ik zie ze hooguit de halvering van de punten afschaffen. Wat trouwens een slechte zaak zou zijn.

Reaguur op dit artikel

Bart Verhaeghe wil de play-offs slopen