vrijdag 15 december 2017

Belgisch voetbal, volks- of tv-sport?

Home > Reaguurders Verhalen > Belgisch voetbal, volks- of tv-sport?

Anno 1962, ondergetekende werd als Antwerp-sup geboren in een arm gezinnetje alwaar papa de dokwerker nooit van de dorst zou omkomen en moeder gans de nacht achter haar naaimachine doorbracht, tenzij vaderlief een hormonale opstoot kreeg.

Toen ik een man van 4 jaar werd, nam vader me mee naar de reserves, vanaf mijn 9 jaar naar de 1ste ploeg.

Mijn debuut was er *boenk* op, in de 1ste match die ik zag werd na affluiten de keeper van Racing White, Nico De Bree, achternagezeten door een horde sups die met vlaggenstokken op hem insloegen.

Cafékind zijnde en Borgerhouts straatjoch was ik meteen verknocht aan die rauwe club met zijn mooie kleuren. In ons café werd een supportersclub opgericht voor de Antwerp-aways.
Dikken John was nen insider op den Bosuil, hij fikste dat wel. En ik mocht mee, ik was toen 11, wist ik veel waarom dat was!

Eigenlijk was dat evengoed een bende dronkaards zoals vandaag de dag, enkel droegen de meesten een kostuum en hadden gel in hun haar, Brillantine noemden ze dat. Overal waar wij kwamen moest ik als laatste binnen, vooraan zeiden ze dat de laatste de tickets had. Mijn vader liep altijd 20 meter achter mij met 2 tickets en zo geraakten die 50 anderen gratis binnen want hij kende 'de anderen' niet.

Ik vond dat elke keer wel plezant en was content met nen hotdog als verloning, ik bleek volgens de gekostumeerde ouderen de 'Antwerp-genen' te bezitten en men besliste dat ik Europees bij aways ook van nut kon zijn en mocht ik mee naar Sturm Graz.

Ik herinner me het vliegtuigje, dat was toen al een versleten ding en het maakte een hels lawaai, luchtzakken van enkele honderden meter à volonté en het viel ook in panne eens geland ginds.

Na een kroegentocht en de match, naar ’t spelershotel. Den Dikken John, weet ge wel...

Zat de bar vol aantrekkelijke stoten en bleken de spelers best mee te kunnen met mijn vader en mates als het over feesten ging en 'stoten' versieren. Den deze profiteerde ervan door her en der een klein pintje te versieren. Geweldige avond waarin mijn nut ten volle benut werd, eindigend voor het hotel op een plein waar ons gezelschap compleet weggezopen zich op de banken te slapen had gelegd.

Velen gaven al hun geld aan mij ter bewaring, ik was 12 jaar en ging natuurlijk terug naar 't hotel op de flipperkast van jetje geven en enkele pistoletjes eten, ik had nooit zoveel geld gezien als wat ik op zak had, ik kon zelfs drinkgeld geven aan de meisjes.

God, wat voelde ik me rijk als snotneus! Je verstaat wel dat ik Europees niet meer mee mocht, maar dat werd goedgemaakt toen ik als tiener en twintiger het geluk had dat Antwerp mij zowat gans Europa heeft laten zien, spelers werden bekenden van de sups en bleven na de match mee pinten pakken in 't buffet alwaar 'Jenny' de plak zwaaide en de lichten pas doofden toen de zon opkwam.

De periode dat Svilar stond te braken in de goot amper 6 uur voor de topper tegen Standard, compleet weggezopen...om daarna een wereldmatch te spelen. De sigaretjes die de spelers paften tijdens de rust en Van Rooij die nog een 'pilsje' zelfs dronk...

De vroegere X-Side, soms degoutant, soms heroïsch, sigaren-rokende trainers langs de lijn, minstens 8 Belgen op 't veld waarvan velen dan nog vanuit de nabije buurt en last but not least:
Antwerp-, Beerschot- en Berchem-sups gingen in die oude tijd zelfs gezamenlijk naar hun matchen zien.

Anno 2017 zal ik voor een away naar Lierse bvb enkel een bus, een stadion en een peloton Robocops gezien hebben, al de rest is mij verboden.

Het verhaal als Antwerp-sup in mijn tienerjaren heb ik beknopt gehouden vanwege oneindig, zal ik later wel op terugkomen indien gewenst.

Bekijk ook:
Een artikel van

Verkeersbord richting gevend naar Antwerpen en De Parking
Dogo

Bekend als...
  • Zware jongen op rust
  • Authentieke Antwerp-supporter
Wil je net als Dogo ook scoren bij de vrouwtjes?

17 reaguursels

Bjorn11 zei

Mooi artikel Dogo. En wat mij betreft is het relaas van uw tienerjaren gewenst. Dus ik zou zeggen maak er binnenkort maar eens een artikel van ;)

excelsiorke zei

Knap artikel Dogo. Laat maar meer horen ;)

Dogo zei

Ik heb men best gedaan en het doet me plezier dat jullie het toch oké vinden want ik ben niet die schrijver.
Ik zal proberen wekelijks een away te beschrijven waar ik hilarische toestanden meegemaakt heb, dat zijn de dingen die ik wel wil vertellen :-))

Bjorn11 zei

Ik ben voor :)

Bearke zei

Dit is ronduit indrukwekkend, Dogo.. ik ga in het kerstverlof op bezoek bij r/w op café, kent gij die zijne stek?

Den Izzy zei

Mooi man.
Meer van dat.

Arjan de Laet IV zei

Meer van dat graag. Ik heb ondertussen de 'Reaguurders Verhalen' een toplocatie geschonken in de menubalk. Het menu-item brengt je naar een pagina waar we al jullie verhalen zullen verzamelen.

Dogo zei

Arjan, den Antwaarp heeft gewonnen, er is dus nieuws :-)

Arjan de Laet IV zei

Dogo, het wordt wel eens tijd dat we iets over die club schrijven eh. :)

Well done, trouwens. Ik zie den Antwaarp PO1 echt wel halen. Heb jij trouwens een idee wat het budget van jullie is nu de nieuwe tribune er staat (die geweldig is)?

Dirk RAFC1 zei

Normaal gezien zou het transferbudget voor dit seizoen 4,5 miljoen moeten zijn. Voortgaand op de info die PDC bij zijn aankomst op Antwerp gaf waarin hij vermelde dat het budget van 2,5 milj. elk seizoen met 1 miljoen verhoogd zou worden om zo spoedig mogelijk de promotie naar 1A af te dwingen.
Vermoedelijk is het dus meer dan 4,5 miljoen maar indien de info ook klopt werd daar tot dusver slechts 1,6 miljoen van uitgegeven om 19 nieuwe spelers aan te trekken.
Een aantal onder hen zijn gehuurd aan wat ik mag vermoeden, zeer gunstige condities want anders hadden we ze wellicht nooit bij ons gehad (Oularé, Yatabaré), andere spelers zullen praktisch gratis en voor niks gehuurd zijn, al dan niet met aankoopoptie, omdat ze bij hun eigen club niet in aanmerking kwamen (Rodrigues, Buta, Corryn) en dan was er nog een deel transfervrij (Batubinsika,Jaadi, Zout, Nunes) en daarnaast hebben we er nog een paar die voor een peuleschil overgenomen werden (Van Damme, Bolat, Ghandri, en onze duurste man Arslanagic voor wie 400K betaald werd).
Als alle info klopt hebben we slechts minder dan een derde van ons budget voor dit seizoen uitgegeven tot nog toe dus er zal buiten Habran die zopas werd overgenomen van PSG zeker nog wel één en ander bijkomen en/of vervangen worden gezien de stand in de rangschikking.

Dirk RAFC1 zei

Geweldig verhaal trouwens Dogo. :)

Dogo zei

Zozo, den Dirk heeft zijne weg ook al gevonden, nice !
Betreft transferbudget, D'Onofrio had 8milj ter beschikking en kon bijvragen indien gewenst, dat ganse verhaal stond eind augustus in de GVA. Gheyssens zal content zijn dat hij het overgrote deel niet eens moest gebruiken :)

Jerke zei

De avonturen van Dogo, prachtig maat, de ongecensureerde versies wil ik zeker ook eens aanhoren

Bearke zei

Is hier al een reactie verwijderd?

Arjan de Laet IV zei

@Bearke,

Neen hoor, er is nog geen enkele reactie verwijderd. Soms verwijderen mensen zelf hun artikel. En dat kan om diverse redenen zijn. Maar laat dit duidelijk zijn: dat is hun vrije keuze.

Dirk RAFC1 zei

Dat zal ik geweest zijn omdat ik geen optie vond om mijn bericht aan te passen en ik het daarna dus gewoon opnieuw geplaatst heb in een verbeterde versie...
Bestaat er hier trouwens een optie om je berichten aan te passen?

Modderfokker zei

Paps, ben jij het?

Reaguur op dit artikel

Belgisch voetbal, volks- of tv-sport?