donderdag 28 december 2017

Club Brugge mag 1000 euro betalen voor zijn boeren

Home > Nieuws > Club Brugge mag 1000 euro betalen voor zijn boeren

Omdat de boeren zich als boeren hebben gedragen tijdens de topper tegen Anderlecht, mag hun club 1000 euro boete betalen.

Deze onoverkomelijke som, die geheid het faillissement van Club Brugge zal betekenen, werd gevorderd door het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Duizend euro, het zal ze leren. Hier zullen ze vast wel niet van terug hebben.

De aanklachten
  • Het gebruik van pyrotechnische middelen. Bengaals vuurwerk, voetzoekers, rookpotten, ...
  • Het gooien van voorwerpen op het terrein. Doorgaans bekertjes bier.
  • Het uiten van discriminerend gedrag. O.a. het zingen van de befaamde jodenhit.
rund
Een willekeurige voetbalsupporter die met vuurwerk heeft gestunt

De straf

1000 euro boete werd voorgesteld door het parket. Club Brugge heeft tijd tot nieuwjaar om eventueel in beroep te gaan. De Geschillencommissie voor het Profvoetbal zal dan een maandje later een verdict vellen.

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt

Maar het is toch zo gezellig en het zorgt voor sfeer. Dat mag wel zo zijn, maar het is beter dat zo’n bezopen of gedrogeerde totaalfaal het niet afsteekt in een volgepakt stadion.

Ook bij Club Brugge liepen recent mensen brandwonden en ernstige gehoorschade op. Bij sommige van deze supporters kan de schade zelfs chronisch zijn.

Het lieflijke Bengaals vuurwerk kan dan weer voor gruwelijke verminkingen zorgen. Talloze Belgische supporters mogen levenslang helse pijnen doorstaan omdat een marginale lutser met zijn domme kop wat sfeer wou brengen.

Zo’n onschuldig Bengaaltje kan vlotjes een temperatuur van 1000° bereiken. Genoeg om een mens na 1 seconde al brandwonden te bezorgen van de derde en vierde graad.

Vuurwerk mag, moet zelfs. Maar graag alleen wanneer het gecontroleerd wordt afgestoken door gediplomeerde vaklui die weten waar ze mee bezig zijn.

Gooien met bier is een doodzonde

Er mag met bier gegooid worden. Maar dan alleen in ons keelgat. Het is totaal respectloos om dit edele vocht op een voetbalveld te keilen. Het kan ook voor een veel agressievere tegenreactie zorgen en niet alleen bij de aanbidders van het gouden goedje.

Het kan eveneens letsels veroorzaken. Zelfs een simpel muntstukje kan, gegooid hoog vanuit de tribunes, voor ernstige snijwonden zorgen.

Al wie niet springt is een jood

Eerder had de joodse organisatie, het CCOJB, al zijn ongenoegen laten blijken in de media en Bart Verhaeghe gevraagd of zijn aanhang kon dimmen met dit liedje.

Dat wilden ze niet. Enkele blauwzwarte Facebook-detectives hadden namelijk uitgevogeld dat de vicevoorzitter van het CCOJB zijn zoon een Anderlecht-supporter bleek te zijn.

Dit absurd compleet van de pot gerukte smoesje was het excuus om het flauwe liedje massaal keihard ten gehore te brengen.

De strafmaat is belachelijk

Als club heb je ook een gedeelde verantwoordelijkheid. Ze moeten als organisator o.a. kunnen waarborgen dat iedereen veilig de wedstrijden kan bijwonen. Hierin falen mag zeker consequenties hebben, maar met absurde boetes van 1000 euro is er geen incentive om een club te sturen in de juiste richting.

Dus blijven de problemen die er zijn gewoon bestaan. De oplossing is nochtans niet zo lastig. Laat zo’n club een paar wedstrijden achter gesloten deuren afwerken en plots zullen ze veel meer bereidheid tonen om de nodige maatregelen te treffen. Er zal zelfs meer sociale controle ontstaan op de tribunes.

Het kan best dat een club niet alles kan voorkomen, maar niks voorkomen, is ook een beetje weinig.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

2 reaguursels

Dirk RAFC1 zei

Veel beter zou volgens mijn bescheiden mening zijn dat clubs ten eerste beginnen met hun stewards beter op te leiden en hen te verplichten alle wantoestanden onmiddellijk te raporteren en eventueel hen uit te rusten met camera's zodat men al wie zich niet gedraagt achteraf ook kan identificeren.
Nu zie je al te vaak dat een groot deel van de stewards in een stadion daar voornamelijk staat omdat het voor hen de goedkoopste manier is om zelf voetbal te komen kijken vanop de eerste rij.
Wedstrijden die me daarbij zo direct te binnen schieten zijn onder andere één van Westerlo waar een man op een meter afstand van een steward met een beker bier naar een speler gooit maar waarbij de eerste op de beschikbare beelden duidelijk geen interesse toont om zich om te draaien en te zien wie die onverlaat dan wel mag zijn.
Achteraf heeft de biergooier zichzelf nog gaan aangeven en zijn spijt betoont, maar dit even terzijde.
Of de eerste wedstrijd dit seizoen van Beerschot-Wilrijk op Lierse waar één of andere idioot uit het bezoekersvak kruipt om vervolgens 50 meter verder iemand van het thuispubliek op zijn smoelwerk te gaan slaan, dit alles onder het "goedkeurend" oog van een vijftal stewards, die wel in de buurt staan maar duidelijk van mening lijken te zijn dat dit hun probleem niet is.
Na enkele klappen over en weer ging de idioot in kwestie terug langs het veld naar het eigen vak om de wedstrijd verder te volgen zonder dat er ook maar iemand ingegreep.
Goed, een steward heeft zo goed als geen bevoegdheid om zelf in te grijpen maar ik dacht toch dat er gewoonlijk genoeg politie in en rond een stadion aanwezig was tijdens een wedstrijd die die bevoegdheid wel hebben.
Duid een coördinator aan waaraan de stewards alle wantoestanden moeten melden en die op zijn beurt met een liaisonofficier van de politie in verbinding staat waaraan hij op zijn beurt kan rapporteren.
Laat vervolgens één of meerdere stewards de dader(s) verder in het oog houden en melden langs waar ze na de wedstrijd het stadion verlaten en haal ze aan de uitgang uit de massa.

Want laat ons eerlijk zijn, met wedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen straf je ook die andere 99% van de toeschouwers die zich wel gedragen en daarnaast ontneem je de clubs ook hun inkomsten.

Nog belangrijker is dat daders veel sneller dan nu het geval is gestraft worden in plaats van dat ze na een verhoor weer kunnen beschikken in afwachting van wat verder komen gaat.
Het geeft een gevoel van straffeloosheid zowel voor het rapalje zelf als voor de echte supporters die zo het idee krijgen dat er helemaal niets aan gedaan wordt.
Stadionverbod, prima maar koppel het in godsnaam aan een meldingsplicht op wedstrijddagen bij het plaatselijke politiekantoor.
Uitvluchten als moeten werken e.d. hoeven niet toegestaan te worden, dan vragen ze maar een dag verlof aan hun baas.
Niet voldoen aan de meldingsplicht tijdens een stadionverbod? Dat is dan een plaatsvervangende gevangenisstraf die eventueel kan omgezet worden bij een eerste vergrijp in een boete die voelbaar moet zijn.

Arjan de Laet IV zei

Er is ook een collectief probleem. Het is niet een enkeling die iets op het veld smijt. Bij de vorige Club-Anderlecht viel het nog redelijk mee, maar het is al gebeurd dat heel de zijkant vol lag met bekertjes.

Als je ze collectief straft dan raak je de 2 betrokken partijen, de club en zijn supporters, keihard.

De club verliest veel inkomsten, de supporters kunnen niet gaan kijken.

Dat zal één of twee keer gebeuren en dan zijn beide er ook klaar mee.

De club zal dan echt wel meer moeite doen om daders op te sporen en de supporters gaan het niet meer pikken van elkaar.

Reaguur op dit artikel

Club Brugge mag 1000 euro betalen voor zijn boeren