dinsdag 26 december 2017

Francky Dury: “Ook ik wil de play-offs slopen”

Home > Nieuws > Francky Dury: “Ook ik wil de play-offs slopen”

Nadat Bart Verhaeghe al de play-offs wou slopen, wil Francky Dury dit dunnetjes overdoen. De sloper van Zulte Waregem wil ook afrekenen met het kerstvoetbal. Hij wil gewoon terug naar het oude format.

Waar is zijn analyse?

Of die van Bart Verhaeghe. Zomaar wat populistisch roepen in het ijle kan iedereen. Wat we missen is onderbouwing. De uitvinder van ons play-off systeem, Hypercube Business Innovation, heeft zijn huiswerk wél gemaakt. Zij hebben berekend wat de financiële en sportieve gevolgen gingen worden en hebben bekeken of het sportief-medisch verantwoord was. Mensen onderschatten hoeveel werk erin kruipt om het allemaal te analyseren en berekenen.

Hybercube heeft het wel koel en rationeel allemaal becijferd, figuren zoals Dury en Verhaeghe doen dan weer vooral beroep op emotionele gronden en puur ouderwets eigenbelang.

Francky Dury
Ik ben Francky, ik ben 60 jaar en ik doe Woody Woodpecker na

De feiten zijn wat ze zijn

In 2008/2009, voor we met de play-offs begonnen, stonden de Belgische clubs samen op een 14de plek op de UEFA-ranking. Vandaag staan we 9de. Dat is gewoon een feit.

Het is niet dat de sterkere voetbalcompetities zwakker zijn geworden, integendeel, wel dat de Belgische sterker is geworden. Daar zijn wellicht 2 belangrijke factoren voor: meer financiën en een hogere weerstand.

Clubs verdienen hun geld op allerlei manieren:
 • Televisierechten
 • Verkoop van tickets en abonnementen
 • Eten en drinken
 • Merchandising
 • Sponsoring
 • Verkoop van spelers
 • ...
Al die zaken staan in verband met elkaar. Wanneer een competitie meer belangstelling krijgt, dan stijgen de televisierechten, verkoop je meer tickets, wordt er meer gedronken, kopen meer mensen meer rommel in de fan-shops en willen bedrijven nog hogere absurde bedragen neertellen voor boarding, shirtreclame en andere vormen van publiciteit.

Vooral de televisierechten zijn explosief gestegen en vormen voor de meeste Belgische clubs vandaag één van de belangrijkste bronnen van reguliere inkomsten.

Met het extra geld kan je betere spelers halen en ze langer houden. Ook zijn er een hoop clubs, die dankzij de extra goudstukken, aardig hun trainingsstaf en -faciliteiten hebben verbeterd. Ook dat had weer een invloed op de uiteindelijke prestaties later.

Eveneens de hogere weerstand speelt een rol. De betere spelers maken elkaar beter, maar dankzij de 10 extra topwedstrijden in play-off1 krijgen de beste teams ook de kans zich te meten met andere topteams. En daar word je echt wel sterker van.

Je wordt niet beter door veel te spelen tegen de nummer laatst van een competitie.

Op het einde van de rit, krijg je voor al die betere en verbeterde spelers ook meer transfergeld.

Neem een voorbeeld aan Jake en Zane Robertson

Misschien moeten de voetbalclubs en –spelers zich eens spiegelen aan Jake en Zane Robertson. Deze Nieuw-Zeelandse tweeling kon het zich gemakkelijk maken en de collegebeurs aanvaardden die diverse universiteiten voor hun wilden neerleggen. Maar deze langeafstandlopers hadden een doel: bij de wereldtop horen en daarom trokken ze op hun 17 jaar naar Iten, Kenia.

Jake en Zane Robertson trainen samen met wat Kenianen
De Robertson broertjes geraakten niet zomaar bij de mondiale wereldtop

Ze sloten zich aan bij een plaatselijke atletiekclub die aan de lopende band kampioenen afleveren. De jongens hebben er bittere armoede gekend en geleefd als Keniaan onder de Kenianen. Maar ze hebben er vooral keihard getraind. Elke dag opnieuw. Niet tegen wat lutsers die ze er zo zouden afgelopen hebben, maar wel tegen de toekomstige wereldtop. Tegen dat soort jongens moet je tot het uiterste gaan, elke dag opnieuw. Even verslappen en ze lopen je terug naar huis.

Het duurde 5 jaar voor ze een beetje indruk begonnen maken. Nog eens 4 jaar later hoorden ze bij de mondiale wereldtop.

9 jaar keihard elke dag trainen, afzien, jezelf veel ontberen en dat allemaal met één doel: bij de besten horen.

Dury wil dan weer de heren voetballers het gemakkelijker maken:
 • Later beginnen met de competitie
 • Minder wedstrijden, minder topwedstrijden en meer wedstrijden tegen onderdeurtjes
 • Weg met het kerstvoetbal
Hij spreekt zichzelf ook wel tegen. In een interview met Humo, en niet alleen daar, liet hij noteren dat spelers uit hun comfortzone moeten treden en grenzen moeten verleggen.

Dat zal wel lukken dan wanneer je meer tegen de kneusjes moet spelen.

Weg met het kerstvoetbal

Dat zal voor de atleet sportief geen impact hebben. Maar voetballers opereren niet alleen in een sportcultuur, ze zorgen ook voor entertainment. Zij werken, wanneer wij de toeschouwers dit niet moeten doen.

Talloze mensen uit de showbusiness werken ook op kerstavond of oudejaar en die zullen ook wel op die momenten liever thuis zitten bij familie en vrienden.

En toch hoor je ze zelden klagen. Zij weten dat ze hun fans nodig hebben, zij beseffen dat deze voor hun brood zorgen.

Voetballers worden er ook rijkelijk voor vergoed. Wanneer de gezelligheid van kerstdag te sterk is voor hun, dan hebben ze echt wel een keuze. Ze kunnen dan gewoon werk gaan doen, zoals alle gewone mensen. Het gewone salaris moeten ze dan ook maar gewend worden. En dat gaat ook op voor trainers.

Het budget bepaalt wie kampioen wordt

Terechte analyse van Dury. Sporteconoom Trudo Dejonghe heeft dat eens kundig geanalyseerd en berekende dat bij de Belgische clubs de rangschikking voor 70% wordt bepaald door het budget. Bij de top-6 is dit zelfs voor 85% zo.

Uiteraard kan een club met veel budget het eens laten afweten. Eentje met een klein budget kan dan weer boven zichzelf uitstijgen. Maar niet op termijn.

Dury gebruikt die correlatie als argument om de play-offs af te schaffen.

Vreemd wel, want in het buitenland waar ze geen play-off systeem hebben, is die correlatie er uiteraard ook.

Als je play-off 1 niet haalt, dan ben je de pineut

Dury stelt dat de nummer 7 en 8 te veel worden benadeeld en nochtans ook zware inspanningen leveren.

Dat is gewoonweg waar, maar los je dit op met terug naar het oude systeem te trekken?

Echt wel niet. In een competitie zijn er nu eenmaal winnaars en verliezers. Ze kunnen niet allemaal kampioen worden. Ze kunnen niet allemaal in de top-6 eindigen. In het oude systeem was de strijd voor plek 6 niet relevant voor de neutrale toeschouwer. Zelfs wanneer je supporter bent voor een bepaalde club, dan lag je er meestal niet wakker van of deze nu 6de of 7de eindigde. Er stond immers niets op het spel.

Vandaag wel. Met de play-offs is er een competitie binnen de competitie gecreëerd. Bij de eerste 6 eindigen is nu wel spannend en zorgt voor blijdschap en verdriet.

Degene die play-off 1 niet halen, profiteren toch mee van het format. De televisiegelden zijn immers quasi verdubbeld sinds de invoering van. Een deel van die gelden vloeit ook naar de kleinere clubs. Terug naar af, impliceert dat de televisiekoek kleiner zal worden, ook voor de kleintjes.

Eigenbelang

Net als bij Bart Verhaeghe primeert het eigenbelang. Ze hebben wel een ander soort eigenbelang, maar ze zijn beide niet bezig met het algemeen belang.

Het is heel eenvoudig: Zulte Waregem zal dit jaar play-off 1 niet halen en dus wil Francky af van het systeem. Tijdens de jaren dat zijn club wel in play-off 1 geraakte, hoorde je Dury dit onderwerp minder aansnijden. Dan was hij blij dat zijn team erbij was en rekende hij zichzelf en zijn club al rijk.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

 • Mis geen enkel artikel meer
 • 1 keer per week
 • Iedereen ontvangt hem al
 • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

5 reaguursels

Dirk RAFC1 zei

Ik denk roch dat het stilaan echt warm kan gaan worden voor Z-W.
Want de eerste wedstrijd na de winterstop is KWM-Z-W...
Bij winst van de thuisploeg is het zowaar "haasje over" in het geval Z-W vandaag geen punten pakt tegen Charleroi en...Z-W moet later ook nog naar Eupen dat vandaag met zijn tienen misschien wel drie "gouden" punten pakte tegen W-B...
Ik ben echt benieuwd hoe dit gaat aflopen maar ik kan me voorstellen dat een aantal ploegen de komende wedstrijden toch met enige stress zullen aanvatten.

Arjan de Laet IV zei

Zo dadelijk verliezen tegen Charleroi en de degradatiestrijd is een feit voor ZW.

Gaat absoluut een spannend competitieslot worden. Ook al omdat er een aantal ploegen onderaan staan waarvan je het niet had verwacht: ZW, KVO, KVM, ...

Arjan de Laet IV zei

En...hopla het is een feit dus.

Dirk RAFC1 zei

Ja, en ze doen zichzelf echt geen plezier want dat zijn toch weeral minstens twee spelers die ze volgende wedstrijd moeten missen en dat is dan juist op KVM... En zelfs al komt er tijdens de winterstop versterking is het nog de vraag of die er onmiddellijk vanaf de eerste wedstrijd gaan staan, wat natuurlijk voor de tegenstander die al even slecht bezig zijn niet anders is...
Het enige voordeel dat ze misschien hebben is dat Eupen na de winterstop ook niet direct het makkelijkste programma heeft met uit op Standard, thuis tegen Charleroi, uit op Kortrijk en dan thuis tegen Gent voor ze op KVM en thuis tegen Z-W moeten spelen.
Tenzij Eupen hier en daar wat punten begint te sprokkelen....

Arjan de Laet IV zei

Voor een ploeg als Eupen, in hun situatie, is dat meestal een voordeel. Of ze nu willen of niet, de tegenstander gaat hun toch onderschatten. Die brengen geen afbraakvoetbal. Wat mij betreft mogen ze erin blijven.

Reaguur op dit artikel

Francky Dury: “Ook ik wil de play-offs slopen”