zondag 24 december 2017

Francky Dury: “Play-off 1 is haalbaar voor Zulte Waregem”

Home > Nieuws > Francky Dury: “Play-off 1 is haalbaar voor Zulte Waregem”

In een interview met Het Laatste Nieuws laat lefgozer Francky Dury weten dat play-off 1 haalbaar is voor Zulte Waregem. Best een stoere uitspraak voor een coach van een degradatieploeg.

Play-off 1 is haalbaar, echt waar hoor

Maar dan mag er niets meer fout lopen”, volgens de voormalige flik. Zulte Waregem moet vanaf nu dus alles winnen en alle andere ploegen alles verliezen. Dan komt het wel goed. Echt waar hoor.

Ook hoopt hij deze winter een batterij witte merels te kunnen kopen huren. Mannen die het verschil zullen en kunnen maken.

De realiteit is momenteel een 4 op 36. Dan moet je niet meer praten over play-off 1 halen, maar met de nodige schrik naar de bodem van het klassement gluren.

Dit los je niet op door een paar spelers te gaan halen. Spelers die bovendien misschien ook niet onmiddellijk hun draai zullen vinden. Je kan beter rustig blijven. Aanvaarden dat Zulte Waregem aan een minder seizoen bezig is. Volgend seizoen is er een nieuwe kans.

Waarom zitten Morioka en Bandé niet bij ons?

Hij begrijpt dit niet. Hij begrijpt niet hoe andere ploegen wel al eens toevallig aan een leuke speler geraken en Zulte Waregem niet. Nochtans heeft Zulte Waregem in het verleden ook wel eens een mooie speler ontdekt. Meer dan één ook.

Toeval speelt daar toch een grote rol bij. Je kan moeilijk héél de wereld gaan scouten.

Zulte Waregem moet een topclub worden

De onverzadigbare ambitie van Dury stopt dus niet bij ‘maar’ play-off 1 halen, neen hoor, zijn club moet een topclub worden. Compleet van de pot gerukt wanneer je in een reeks speelt met Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Standard en Racing Genk. De voorsprong die deze clubs hebben, zal nooit bijgehaald kunnen worden door Zulte Waregem.

In de ene hand ligt een blauwe pil, in de andere een rode
Dury: "Neem de rode pil en Zulte Waregem zal een topclub worden"

Je kan die realiteit gewoon aanvaarden en zorgen dat je een stabiele en gezonde club blijft die pendelt tussen middenmoot en subtop. Dit is realistisch en haalbaar. Daar is ook niets verkeerd mee.

Allemaal de schuld van Mbaye Leye

Zijn vertrek is één van de oorzaken waarom het nu niet draait, stelt Dury. Een vertrek dat hij niet had zien aankomen. Best wel vreemd, aangezien hij naast trainer ook het petje van Technisch Directeur draagt en wij allemaal konden smullen van de Leye-soap deze zomer.

Dat Mbaye een factor is voor het falen vandaag klopt wel. Maar met Soualiho Meïté en Lukas Lerager verloor hij 2 andere spelers die vorig seizoen in de JPL bij de 10 beste spelers hoorden die het meeste duels wonnen.

Geen enkele van die 3 mannen is kundig vervangen door Technisch Directeur Francky Dury.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

13 reaguursels

Dirk RAFC1 zei

Tijd voor een realiteitscheck bij Dury.
Een ploeg die een gemiddelde van 9.000 toeschouwers haalt tijdens een seizoen dat ze Europees voetbal spelen wordt nooit een topclub.

Investeren in de ploeg is een gegeven dat voor Z-W heel moeilijk ligt.
Ze mogen dan misschien nog +/- 14 miljoen Euro aan inkomsten verwachten na hun Europees avontuur, ze kijken aan tegen een schuld die
sinds het vorige boekjaar met 5 miljoen gegroeit is naar 23,1 miljoen waarvan meer dan 12 miljoen met een termijn van ten hoogste één jaar.

Dat Dury überhaupt nog rondloopt op Z-W is volgens mij niet uit loyaliteit of erkentelijkheid maar gewoon omdat hij een contract heeft lopen tot 30.06.2023!
Enkel wanneer hij zelf opstapt zal hij op korte termijn bij de club verdwijnen, alle andere opties zijn simpelweg niet betaalbaar voor Zulte-Waregem tenzij er in onderling overleg een einde wordt gemaakt aan de samenwerking, hetzij zonder vergoeding of met een herziening van de vergoeding voor het verbreken van zijn contract.

Aan een ploeg bouwen blijft moeilijk als je enkel maar spelers blijft huren. Van de intentie om een huurspeler over te nemen na een geslaagd seizoen hoor je bij Z-W nooit iets, hoogstens wordt er een poging ondernomen om een speler een seizoen langer te huren.

Als je op die manier aan je ploeg wil werken dan moet je er ook mee kunnen leven dat spelers die echt doorbreken bij je club het jaar nadien gewoon terug naar hun broodheer gaan of door hem verkocht worden aan andere ploegen die wel geld willen uitgeven aan spelers.

Nog niet zo lang geleden werd er geopperd om Meïté op uitleenbasis bij Monaco te gaan halen maar ook al zit hij daar misschien meestal zelfs niet eens bij de selectie, zal daar wel een prijskaartje aan vast hangen, in het geval men hem al wil uitlenen.
Net zoals zowat elke speler die een meerwaarde zou kunnen betekenen te duur blijkt. Het Statement "We willen Marq maar kunnen hem niet betalen" zegt volgens mij al genoeg. Deze jongen heeft 2,5 miljoen gekost voor Gent en heeft nauwelijks gespeeld.
Ik heb een vermoeden dat men bij Gent al blij zou zijn om een deel van hun aankoopsom te recupereren, mits wat onderhandelen denk ik zelfs dat je een goeie deal kunt sluiten indien je die speler dan toch echt graag wil.
Ik denk dat we nu al kunnen stellen dat Marq na de winterstop niet bij Z-W zal zitten, want iets zullen ze toch moeten betalen om hem los te weken.

Dan maar aan de toekomst bouwen door middel van contractverlengingen van de vaste waardes.
Allemaal heel mooi want zonder hen (Bossut, Kaya, De Fauw en Baudry) had deze ploeg waarschijnlijk nu achter Eupen gestaan in de rangschikking.

Maar De Fauw wordt ondertussen al weer 37, dat kan je toch moeilijk toekomstgericht noemen volgens mij.

Maak dan wat meer werk van de eigen jeugdopleiding, koop eens een speler van een aanvaardbaar niveau in plaats van er één te huren die je niet kan betalen en probeer werk te maken van een ploeg die zonder dat er rare dingen gebeuren een aantal jaar gewoon kan meedraaien en eventueel langzaam groeien.

De realiteit lijkt dat de nood bij Z-W zo hoog is dat men dit zelfs niet eens zal overwegen, PO-1 en Europees voetbal zijn zowat een must op dit moment om als club in leven te blijven want er zijn natuurlijk ook nog de plannen om het stadion verder uit te bouwen...

Wellicht mikken ze voor de komende seizoenen op gemiddeld 9.050 ipv 9.046 toeschouwers en is het uitbouwen van het stadion daarom eerste prioriteit..

Arjan de Laet IV zei

Dirk,

Zoveel geld brengt de EL niet op hoor. AA Gent geraakte veel verder in de EL vorig seizoen en harkte echt geen 14 miljoen bij elkaar.
Ik dacht dat Ajax, die de finale haalden, daar wel ongeveer in de buurt kwam.

Dury ontslaan, is ook niet zo duur. Dat is gewoon een bediende met een contract van onbepaalde duur. Hij kan geen contract van bepaalde duur hebben, want hij had er één van 10 jaar. Zo'n contracten zijn niet strikt verboden, maar worden bekeken als eentje van onbepaalde duur.
Zelfs als hij wél een contract van bepaalde duur had, dan is de verbrekingsvergoeding maximum het dubbel van eentje bij een verbreking van een contract van onbepaalde duur.

Een paar maanden salaris dus om dit te verbreken. Valt allemaal wel te overzien.

Voor de rest volg ik je wel.

Die vent is gewoon niet realistisch en is de pedalen een beetje kwijt.

Zo vertelde hij na de verloren wedstrijd tegen Gent, dat hij maar 4 spelers van 1 meter 85 (of meer) had en Gent 7 tijdens die wedstrijd. Dat werd nagekeken en het bleek dat Gent er 3 van die grootte had en hij 5.

Zo roept hij ook al eens dat zijn ploeg 'te braaf' is en het minst aantal overtredingen maakt van alle clubs. Maar dat klopt ook al niet, ZW staat ergens in het midden op die 'ranking'.

Hij is trouwens niet zo onaantastbaar als hij zelf laat uitschijnen.

Echt in de bovenste schuif van de grote geldschieter achter ZW ligt hij niet. Als Dury nog een paar keer verliest, dan telt België een werkloze meer.

Dirk RAFC1 zei

Je hebt volkomen gelijk wat betreft de inkomsten uit de EL. Ze incasseren maar 3.440.000 Euro voor de 7 punten die ze gehaald hebben in hun campagne.
Het maakt de zaken er niet rooskleuriger op.

Beetje triest in vergelijking met de CL waar je al direkt 12 miljoen krijgt om enkel maar aan te treden in de groepsfases.

Over Dury zijn ontslagvergoeding durf ik evenwel te twijfelen, te tekent geen contract van 10 jaar volgens mij als je weet dat men je maar enkele maanden zal uitbetalen bij een eventueel ontslag, ik mis gewoon elke reden om dat wel te doen als trainer.
ik denk dus echt dat het niet zo simpel zal liggen.

Hoe dan ook geloof ik nooit dat Z-W de situatie dit seizoen nog gaat recht kunnen trekken, van de 6 plaatsen in PO-1 denk ik wel dat we het er over eens kunnen zijn dat er al 3 ploegen zeker zullen zijn van deelname.
Anderlecht heeft nu al 11 punten voor op de nummer 7 in het klassement dus die geven hun plaats wellicht niet meer af.
Met nog 30 punten te behalen mogen ze inderdaad zo goed als niks meer laten liggen of de kansen worden wel heel klein.
ik denk dat het verhaal van PO-1 na volgende wedstrijd bij een verlies op Charleroi al zo goed als over is voor Z-W.

Arjan de Laet IV zei

Dirk,

Het probleem met die contracten is dat ze eigenlijk niet echt wettelijk zijn. Maximum mag dat 5 jaar zijn. Trainers zijn wel bedienden, maar zitten ook in de categorie 'professionele sportbeoefenaars'. Bij gewone sterveling-bedienden mag zo'n contract maar 2 jaar duren en mits toestemming van het Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten maximum 3 jaar.

Teken je toch een langer contract, dan wil een rechter van een arbeidsrechtbank daar wel in meegaan, maar die beschouwt het dan als een contract van onbepaalde duur. Met alles wat daar aan vast hangt.

Daar zijn al talloze precedenten over geweest.

De reden waarom ZW dit toch deed, is deels marketing (het was groot nieuws in de media en is het soms nog -> mission accomplished) en deels heeft het een symbolische waarde naar de spelers toe. Zij kregen ingepeperd dat Dury niet zomaar een passant is.

Meer moet je er niet achter zoeken.

Als het echt zo'n dure affaire was, dan had Club Brugge vorige zomer echt niet met hem gepraat.

Nogal wat mensen geloven dat bij een verbreking van een contract van bepaalde duur, de restwaarde van het lopende contract moet uitbetaald worden. Maar dat is echt niet zo. Ook in die gevallen gaat het maar over een paar maanden loon. Ik schat een beetje ruw in dat Dury maximum een verbrekingsvergoeding heeft van 6 maanden loon.

Vergeet ook niet dat hij niet zoveel anciënniteit heeft (6 jaar of zo, wat eigenlijk niks is). Dat is wél een factor die de duur kan beïnvloeden.

-----

Ik denk dat Gent zijn plek ook niet meer gaat afgeven.

Zijn er nog 2 plekjes over, waarvan er zeker één naar Antwerp of Sint-Truiden zal gaan.

Schiet er eigenlijk nog één plekje over. Volgens mij zijn er een rits clubs die daar meer aanspraak op kunnen maken: Antwerp/Sint-Truiden, Standard, Genk, Beveren, Moeskroen. Zelfs KV Oostende zou ik nog niet afschrijven.

Read my lips: ZW haalt PO1 niet. Ze hebben te veel achterstand, er zijn te weinig resterende wedstrijden en er zitten te veel clubs tussen hen en de 6de plek.

Eupen speelt niet eens slecht voetbal. Als die straks een paar keer wat meeval hebben, dan staan ze zo bij ZW.

Het gaan nog 10 spannende speeldagen worden voor ZW.

Dirk RAFC1 zei

Wat Antwerp betreft denk ik dat het wel zou kunnen lukken indien we a) STVV in eigen huis kunnen opzij zetten over een paar dagen en b) de nodige versterkingen aan de kern toegevoegd worden tijdens de winterstop, en dan bedoel ik op plaatsen waar ze echt nodig zijn.

We krijgen waarschijnlijk al 2 flankspelers bij (Habran,Pitroipa) maar dan hebben we er al 8 in totaal terwijl we nog steeds maar 1 echte rechtsachter hebben...

Daarnaast moet er gewoon een spits bijkomen aangezien niemand weet wanneer we terug over Oularé kunnen beschikken en hoelang dat deze keer weer gaat duren.
Ook op het middenveld moet er meer voetballend vermogen en creativiteit bij.

Als dat allemaal lukt geef ik ons wel een kans om de concurrentie af te houden.
Voor de zesde plek wordt het dan echt wel drummen want er zitten nu nog steeds maar 8 punten verschil tussen het nummer 7 en het nummer 15 in de rangschikking.
Het gaat dus inderdaad nog spannend worden voor we aan de play-offs toe zijn.

Arjan de Laet IV zei

Heerlijk toch die spanning. Dankzij de PO's is die 6de plek ook voor een neutrale toeschouwer boeiend om te volgen. Vroeger interesseerde mij dat totaal niet. Nu wel. :)

Goede ploeg, dat Sint-Truiden. Echt. Ze hebben alles. Maar ik verwacht dat ze deze winter wel wat gaan kwijtspelen en Antwerp eerder net gaat versterken. Ik denk dat jullie dus iets meer kans gaan hebben, maar het zal afhankelijk zijn wie er vertrekt of komt bij beide clubs.

Bearke zei

Mijn bescheiden mening is dat als je op langere termijn met een coach wil werken dat je voldoende doorstroming in je kern moet hebben, anders is het te vlug "op". Ik denk dat bij ZW een te groot deel van de kern al te lang met Dury werkt, dan komt er onbewust een vorm van gewenning en is het een serieuze uitdaging om die mannen te blijven prikkelen.

Arjan de Laet IV zei

Mooie bescheiden mening, Bearke :) Ik geloof dit ook wel. M.i. is dat meestal gepaard met mindere resultaten. Wanneer het goed gaat, dan roeren degene die weinig mogen spelen niet.

Wanneer de resultaten, soms door toeval, minder zijn, dan beginnen die wel te zeuren en steken de rest van de groep aan.

Maar los daar van, vind ik dat Dury onrealistische doelen heeft: topclub worden en PO1 moet een must zijn. Dat kan je niet eisen wanneer je het 7de of 8ste grootste budget hebt.

Als je doelen begint voor op te stellen die niet haalbaar zijn en het is duidelijk dat je die niet gaat halen, dan krijg je altijd decompressie en geeft de groep het op.

Enfin, dat staat toch in 'Management for Dummies' :)

Bearke zei

En een slimme kennis van me heeft ooit op een niet te noemen website eens vermeld dat budget uiteindelijk de doorslaggevende factor zal zijn. -) Je kan dan wel eens verassingen hebben maar op langere termijn corrigeert zich dat wel. Tenzij je KRC Genk heet en graag massochistje speelt..

Arjan de Laet IV zei

Bij Racing Genk moet je wel de Patrick Janssens-factor incalculeren. Die kostte de Spa ook wel wat punten. :)

Jerke zei

Wist je dat Dury als de meest irritantste trainer bekend staat bij de tegenpartij en refs....info verkregen via kennis (die elke wedstrijd op de bank zit aan t zeetje)

Bearke zei

Mwa, na onze eerste titel en het vertrek van Remi Fagard als voorzitter (hield de connectie trainer, bestuur, spelers én supporters héél kort) zie je toch structureel dezelfde oepsjes terugkomen. Indertijd nam een stel jonge ambitieuze ondernemers onder leiding van Jos Vaesen de boel over. Deze mannen hebben zijn er nog steeds zeer veel moeite om zich niet in te mengen in het sportieve. Ook kregen deze heren indertijd het lumineuze idee om een "Hollandse cultuur" te implementeren, wat haaks op de arbeiderscultuur staat van de club. Genk is Feyenoord, niet Ajax. In slechte tijden haalt men dan een sterke persoonlijkheid binnen en als alles dan op de rails staat, mag die persoon beschikken (je moest eens de echte reden van Vercauteren zijn vertrek kennen). Wat ik PJ dan weer kwalijk neem is zijn ongelofelijk gebrek aan skills qua people managen (en dat voor een ex-politieker). Bij het ontslag van Maes bvb stel ik persoonlijk vast dat er nog energiek getraind werd, veel gelachen en een enorm draagvlak nog in de groep. Maes wordt zonder de groep te consulteren afgevoerd en in de wedstrijd erna (tegen Gent) ontploft er een bom in de kleedkamer, niemand van het bestuur heeft dat juist ingeschat. Na de afgelopen winterstage was ik met een vriend van me die, jawel, consultant is naar een training aan het kijken. Mijn vriend zei toen al: als Genk met deze trainer iets wil opbouwen moet het bestuur nu Pozzo, Malinovski, Brabec en Trossard verkopen: die gasten lopen te nukken en ga je niet meer mee krijgen. Achteraf bekeken zat hij er klets op. Wat mij zorgen baart is dat niemand van het bestuur dat zag.

Arjan de Laet IV zei

Ik denk dat jullie structuur, een VZW, ook niet helpt.

Om er iets door te krijgen moet eerst 20 man zijn zegje hebben gehad. Beter is dat je of met een verlichte despoot werkt, die echt verlicht is. Of je laat een soort CEO zijn ding doen. Een Raad van Bestuur bewaakt dan gewoon de visie en de lange termijn zaken. En controleert of de CEO zijn eigen planning voor de korte termijn wel volgt.

Dan kan je snel beslissen en verander je niet alle 5 minuten van visie.

Ik vind ook dat Racing Genk iets Ajax-achtigs probeert. Maar ik vind dat eigenlijk geen slechte zaak. Vroeg of laat pluk je daar toch de vruchten van. Financieel zitten jullie alvast op rozen. Qua resultaat zullen jullie wel op termijn het iets minder goed doen dan pakweg Gent.

Wel, ik zou er toch mee kunnen leven: veel eigen jeugd, iets minder resultaat.

Maar zoiets moet je ook communiceren en 'verkopen' aan de fans. Als buitenstaander vind ik dat Racing dit te weinig doet. Ze blazen de verwachtingen jaar na jaar wat op en als je die dan niet haalt, dan beginnen de fans te morren. Of blijven weg.

Nu ja, met de oorlogskas die Racing heeft, zouden ze nu wel eens een 'folieke' mogen doen. Iets zot. Een dure speler halen waarvan je op voorhand weet: "die gaat knallen". Olivier Deschacht bv. ;)

Je mag als vette subtopper ook niet te lang buiten PO1 vallen. Je moet daar toch regelmatig bij zijn.

Reaguur op dit artikel

Francky Dury: “Play-off 1 is haalbaar voor Zulte Waregem”