zondag 24 december 2017

Pimp my Anderlecht: de 10 stappen van Marc Coucke

Home > Nieuws > Pimp my Anderlecht: de 10 stappen van Marc Coucke

Marc Coucke vertelde op zijn eerste persconferentie hoe hij Anderlecht wil gaan pimpen. Een studieronde en kennis van zaken blijken daar niet altijd voor nodig te zijn.

I. Exit Eurostadion

Coucke wil niet huren, maar kopen. Hij meent dat dit meer opbrengt. Dat zal heel dikwijls wel zo zijn, maar er kleven ook nadelen aan vast. En daar zwijgt hij over.

Huren heeft alvast deze voordelen:
  • Geen kapitaal nodig. Het uitgespaarde geld kan je dan aanwenden om de ploeg te verbeteren
  • Geen verhoging van de schulden
  • Geen stijgende onderhoudskosten of onverwachte andere kosten
  • Een vaste factuur en een eenvoudige administratie
  • Je kan je bezighouden met je core business en moet geen tijd en middelen stoppen in een nevenactiviteit
  • Een regulier huis is na 30 jaar dikwijls meer waard. Een stadion niet. Na verloop van tijd daalt de intrinsieke waarde
Hij wijst in zijn debuutrede ook naar het mooie Stade Pierre Mauroy van Lille. Deze heeft een capaciteit van 50.000 zitjes en zou dikwijls te groot zijn. Dat zal zo wel zijn, maar moet dit dan ook het geval zijn bij het Eurostadion?

AFC Ajax huurt zijn stadion ook en heeft meer dan 100 miljoen euro contanten op de bank staan. Huren en zeer succesvol zijn, het kan.

Huren, kopen of leasen, het is een vraagstuk waar een kundige analyse aan voorafgaat. Het is niet iets wat je even door je emotionaliteit laat sturen.

Kudtvolk bezig aan een polonaise
De polonaiserevolutie bij Anderlecht is gepland voor 1 maart 2018

II. Roger mag erevoorzitter worden

No-brainer natuurlijk. Op 1 maart 2018 neemt Marc Coucke officieel de handel over en voor bewezen diensten mag Roger Vanden Stock deze symbolische titel dragen. Niet meer dan terecht.

III. Een budget in evenwicht

Wederom een no-brainer. Dat zou het immers altijd moeten zijn. Natuurlijk kan je wel eens een uitzonderlijke periode hebben waardoor een onevenwicht gewoon een vereiste is, maar je moet voor de continuïteit streven naar een evenwicht.

Marc Coucke liet alvast weten dat op sommige posten zal bespaard worden en andere weer net meer mogelijkheden gaan krijgen.

IV. Betere loges

Nu zitten de happy few allemaal in aparte boxen. Coucke wil dat er meer interactie mogelijk is tussen de elite onderling.

Daar valt wel iets over te zeggen. Maar Anderlecht was indertijd één van de trendsetters wat betreft omkadering voor de VIP’s. Dat deze na bijna 40 jaar een update nodig heeft, lijkt mij redelijk.

V. De prijzen voor de gewone tickets en abonnementen zullen dalen

Mooie geste en een quick win voor Marc. De aanhang van Anderlecht zal het graag horen. Afwachten maar of het in de praktijk wel kan. Ook wil Coucke de interactie tussen spelers/oud-spelers en de fans verbeteren. Kan je alleen maar toejuichen.

VI. Geen peperdure transfers

Dat Marc Coucke een vermogend man is, dat weet iedereen wel ondertussen. Maar dat wil niet zeggen dat hij zijn portefeuille gaat opentrekken. Hij kan zich misschien wel een transfer van 20 miljoen euro veroorloven, maar deze zou het evenwicht in de kern verstoren.

VII. Meer jeugd, meer Belgen

Dat wil elke Belgische club wel. Helaas heeft België niet zoveel inwoners en nog minder voetballers die topclubfähig zijn. Bovendien zitten Club Brugge, AA Gent, Racing Genk en Standard Luik ook achter deze spelers aan.

Jonge Belgen die goed kunnen ballen, zijn doorgaans duur. Te duur. Om de zoveel tijd is er wel een verlichte ziener die praat over meer investeren in de eigen jeugd, maar zelden is dat verhaal vol te houden.

Racing Genk probeert het als enige wel min of meer te realiseren en daar betalen ze cash een prijs voor op de gemiddelde eindstand. Als Coucke dit ook voor ogen heeft met Anderlecht, dan wens ik hem veel geluk toe. Bij Anderlecht zouden ze echt niet pikken wat bij Racing Genk wel mogelijk is.

VIII. Luc Devroe komt

Wellicht wil Coucke eerst KV Oostende eervol overlaten, waarna de baan voor Luc vrij is. Welke rol Devroe bij Anderlecht zou gaan spelen, is nog niet bekend.

IX. Anderlecht moet meer kitscherig worden

De club heeft een muf imago, volgens Marc. De getalenteerde charmezanger en gangmaker wil meer polonaises in de loges en tribunes zien. De aandachtshoer zal in de meeste gemediatiseerde club van het land, compleet loos kunnen gaan.

Afwachten of het chique Anderlecht-publiek deze stijlbreuk krijgt verwerkt.

X. Meer Europese successen

Hij geeft aan dat bij KV Oostende ook het onmogelijke werd gerealiseerd. Hij wil hetzelfde voor Anderlecht. Weliswaar op een hoger niveau.

Anderlecht zal dus in geen tijd in de dieprode cijfers zitten.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

0 reaguursels

Reaguur op dit artikel

Pimp my Anderlecht: de 10 stappen van Marc Coucke