zondag 31 december 2017

Degradatieploeg Zulte Waregem wil minder straf voor Olayinka en Walsh

Home > Nieuws > Degradatieploeg Zulte Waregem wil minder straf voor Olayinka en Walsh

Zulte Waregem gaat niet akkoord met de strafmaat opgelegd door de Geschillencommissie van de KBVB voor Peter Olayinka (4 speeldagen) en Sandy Walsh (1 speeldag).

Ook het Bondsparket had eerder die straf voorgesteld, maar Zulte Waregem tekent dus beroep aan.

De feiten

Tijdens de met 0-4 verloren wedstrijd tegen Charleroi, werd Rezaei vrijgespeeld in de zestien. Sandy Walsh ging aan zijn arm hangen. Scheidsrechter van dienst, Alexandre Boucaut, had het gezien. Pech. Een terechte rode kaart met logische penalty was het gevolg.

Peter Olayinka pleegde dan weer een regelrechte aanslag op de kuiten van Charleroi-middenvelder Marco Ilaimaharitra.

Logische en milde straf

Na een rode kaart is het een beetje standaard om een speler minstens 1 speeldag schorsing te geven. Tenzij men oordeelde dat de scheidsrechter te streng was geweest.

Sandy Walsh heeft geen zware fout begaan, maar het was wel een overtreding en dan is één speeldag schorsing absoluut aanvaardbaar en normaal.

Peter Olayinka zijn idiote actie was van een ander gehalte. Olayinka had maar één doel en dat was Ilaimaharitra eraf trappen. Wat hem ook lukte. Vier speeldagen schorsing is eigenlijk een veel te lichte straf voor zo’n zwaar vergrijp.

Zulte Waregem geeft een fout signaal

Eigenlijk maken ze hun spelers diets “Doe maar op jongens, gedraag je als voetbalterroristen”. Bij uitbreiding geven ze deze boodschap ook mee aan alle jeugdspelers van Zulte Waregem die deze wedstrijd hebben gezien.

Zulte Waregem coach Francky Dury deed ook heftig mee aan het mooi praten van:
  • Rode kaart voor Olayinka was spijtig
  • Geen onacceptabele actie
  • Peter was ontgoocheld
  • Het is een aimabele jongen
  • Iedereen maakt fouten in het leven
Het is uiteraard puur eigenbelang wat weer een rol speelt. Het in degradatiegevaar verkerende Zulte Waregem wil uiteraard zoveel mogelijk een beroep doen op al zijn spelers.

Tergend en roekeloos geding

Misschien moeten de Belgische voetbalinstanties zich eens gaan beraden over dit soort manoeuvres van voetbalclubs. Nu hebben ze niks te verliezen, dus doen ze maar.

Wanneer de strafmaat wordt bevestigd in beroep, dan zou er een bijkomende sanctie moeten volgen. Het zou bepaalde clubs die standaard in beroep gaan tegen elke beslissing alvast vooraf wat laten nadenken.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

10 reaguursels

Dirk RAFC1 zei

Sommige mensen waren van oordeel dat voor Walsh de uitsluiting voldoende was geweest omdat hij de bewuste overtreding maakte in het begin van de wedstrijd.
Zelf vind ik dat dit geen verschil mag maken, de reglementen zijn nu eenmaal vrij duidelijk dat na een rode kaart, behoudens uitzonderingen, automatisch een schorsing volgt.

Dat de trainer, bestuur en supporters de ingreep van Oyalinka nog proberen te minimaliseren is gewoon de schaamte voorbij; Dit was een regelrechte aanslag met maar één bedoeling.
Sommigen durven dan zelfs nog te stellen dat hij geprovoceerd zou zijn geweest...
Mocht dat dan nog zo geweest zijn, wat uiteraard het geval niet was, dan was dat zeker al niet door de speler die Oyalinka omhoog trapte.
Wat mij betreft is er geen enkel geldig excuus voor zo'n doodstrap en ik hoop dan ook dat er in beroep een zwaardere straf wordt uitgesproken, al zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn.

Voor wat de club betreft; Ik geloof nooit dat er volgens de reglementen van de KBVB sprake kan zijn van een "Roekeloos en tergend geding". Volgens mij bestaan er in die zin ook geen sancties die tegen een club zelf genomen kunnen worden omdat ze elke uitspraak tegen hen aanvechten.
Misschien dat de KBVB haar reglementen moet aanpassen in die zin dat een speler, bij een rode kaart, geschorst blijft tot er een definitieve uitspraak is gevallen.
De minimale strafmaat zou dan automatisch het aantal wedstrijden dat een speler ondertussen gemist heeft moeten inhouden, zodat er achteraf geen discussie meer kan zijn dat een speler een hogere straf moet uitzitten dan er uitgesproken werd.
Het zal in ieder geval het aantal keer dat er beroep wordt aangetekent drastisch verminderen.
Want nu lijkt het in beroep gaan van Z.W. tegen de sanctie vooral een manier om toch de eerstvolgende wedstrijd een beroep te kunnen doen op Oyalinka.
Niet toevallig is die wedstrijd op verplaatsing bij KVM dat bij winst over Z-W kan wippen in de staart van de rangschikking...

Arjan de Laet IV zei

Dat is het juist. Nu kunnen ploegen in beroep gaan, terwijl ze goed weten dat de schikking redelijk is. Maar ze gaan inderdaad dikwijls in beroep gewoon om speler x te kunnen laten spelen in de eerstvolgende 'belangrijke' wedstrijd.

Dat beroep moet zeker behouden blijven, maar er mag wel eens een consequentie aan vast hangen en die is er nu niet. Integendeel, meestal krijgt de betrokken club een beloning en soms zelfs 2:

* De speler is later geschorst
* De speler wordt minder lang geschorst

Waarom moet dat? Zijn de feiten niet weerlegd in beroep en was de bijpassende strafmaat ook correct, dan moet je geen cadeau uitdelen.

Integendeel, in zo'n geval ga je net iets zwaarder straffen. Gewoon om te vermijden dat clubs automatisch in beroep gaan.

Club Brugge bv. gaat bijna altijd in beroep. Moeskroen dan weer zelden of nooit.

Ik geloof niet dat Club Brugge anders en zwaarder wordt gestraft dan Moeskroen. Alleen heeft de ene een 'beroep-cultuur' en de andere niet.

Men moet m.i. ook de straf niet opschorten in afwachting van het beroep. Gewoon zorgen dat je alles sneller afhandelt.

Een dag na de laatste speeldag krijg je je schikking en indien je wenst kan je één dag later je beroep komen verdedigen. Klaar.

Het zijn geen ingewikkelde assisenzaken. Het is maar voetbal. Op 2 dagen kan je ook alles afronden.

excelsiorke zei

Wij gaan inderdaad nooit in beroep. Nog nooit gedaan in vier jaar eerste. Terwijl er straffen te zwaar waren, en één keer zelfs niet eens reglementair. (Monteyne) Maar wij moeten de straf altijd aanvaarden zegt de club. Langs de ene kant ben ik het ermee eens, maar andere clubs gaan vaak met succes in beroep.
Die rode kaart van Olayinka zou dus gewoon in beroep moeten verzwaard worden. Want vier wedstrijden is gewoon te weinig.

Arjan de Laet IV zei

Je gaat alleen in beroep wanneer je onrecht is aangedaan of wanneer de strafmaat echt overdreven onredelijk hoog is.

Voor alle andere zaken zouden alle clubs een beetje meer de klasse van Moeskroen mogen aanmeten.

Maar neen hoor, ze gaan in beroep omdat het kan en opbrengt. Puur egoïsme en eigen belang.

Clubs lopen graag hoog op met waarden en 'een voorbeeld zijn', maar dat soort gedrag wil ik mijn kinderen toch niet aanleren.

Excelsiorke zei

Je hebt gelijk Arjan. Probleem is dat het hier effectief opbrengt. Heel vaak volgt strafvermindering of ze kunnen die belangrijke match nog spelen.

Dirk RAFC1 zei

Oyalinka zonet in beroep een zwaardere straf gekregen, zijnde 5 weken schorsing. Daarnaast werd de boete opgetrokken van 1200 naar 2000 Euro.

Dirk RAFC1 zei

Zijn wel 3 speeldagen met uitstel bij verneem ik juist...
Jammer.

Arjan de Laet IV zei

Klopt. Walsh zijn schorsing werd vernietigd. Olayinka kreeg 2 effectieve en 3 voorwaardelijke schorsingsspeeldagen.

2 speeldagen effectief. Laat het goed doordringen. 2 dagen. Nadat ie bijna iemand zijn carrière bewust kapot trapte.

Da's één dag meer wanneer je een shirtje of zo uitrekt.

Signaal van de bond: doe maar op jongens. Ook voor de scheidsrechters op het veld is dit vervelend.

Wat maakt het uit wanneer ze rood geven, wanneer er toch geen correcte straf volgt? 4 dagen was al te weinig, gaan ze er even 2 van maken.

excelsiorke zei

Gewoon degoutant. Twee weken effectief is alle schande voorbij.

Arjan de Laet IV zei

Inderdaad. Hier kan je het voetbal mee kapot maken. Dit is bijna spelers aanmoedigen om een andere eraf te trappen. Je krijgt toch maar 2 speeldagen schorsing.

Een koopje.

Reaguur op dit artikel

Degradatieploeg Zulte Waregem wil minder straf voor Olayinka en Walsh