donderdag 4 januari 2018

Belgische voetballende kinderen kosten een fortuin

Home > Nieuws > Belgische voetballende kinderen kosten een fortuin

Een voetballende dreumes kost nu 10 keer meer dan vorig seizoen. Deze maatregel werd unaniem goedgekeurd door de Pro League en zou de kleinere clubs moeten beschermen.

Voetballende kinderen
Met deze kinderen heb je een Win for Life vast

Racing Genk is niet akkoord

Roland Breugelmans, directeur opleidingen bij Genk, laat weten op TV Limburg dat de snotneuzen nu beperkt zijn in hun keuze. Hij stelt dat de kinderen nu weten dat ze onbetaalbaar zijn voor een andere Belgische club en in de praktijk niet meer kunnen veranderen van club.

De bedragen zijn ook absurd

Een broedsel van 14 jaar die 4 jaar bij een club heeft gespeeld moet slechts 500.000 euro kosten. 125.000 euro voor elk seizoen.

Breugelmans stelt dat clubs met een goede opleiding nu de pineut zijn en dat de werking van Racing Genk in gevaar komt.

Zelfs voor de grotere Belgische clubs zijn deze bedragen inderdaad niet langer meer haalbaar. Het is nu eenmaal zo dat het gros van de talentjes nooit een professionele voetballer zal worden en dus later niet kan vermarkt worden.

Op 15 januari zitten de Belgische clubs samen om de maatregel te evalueren, maar bij Genk vrezen ze weinig verandering.

FIFA deed net het omgekeerde

In 2014 heeft de FIFA de opleidingsvergoedingen voor internationale transfers voor jonge ventjes verlaagd. Volgens Roland zullen nu nog meer buitenlandse clubs de Belgische keutels komen weghalen. Immers, voor die buitenlandse clubs telt deze idiote maatregel niet en ze weten dit maar al te goed.

STVV is wel akkoord

De buren van Racing Genk vinden deze maatregel wel lekker. Volgens hen zal er minder handel in kinderen plaats hebben en zijn de kleinere clubs beter beschermd.

Schaf het transfersysteem gewoon integraal af

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Dan hebben clubs er geen baat meer bij om kinderen vroegtijdig weg te snoepen. Kleine clubs gaan meer hun vruchten kunnen oogsten en de kinderen zelf hebben dan wel de vrije keuze waar ze zich aansluiten.

Dat zou in het voordeel van de kinderen zijn, maar dit moeten we vooral niet willen.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

18 reaguursels

Bearke zei

PSV, Gladbach en onze andere vaste klanten aan de JV academie gaan in hun vuistje lachen, dit is weer zo een regel die op niets trekt. Men begrijpt blijkbaar niet dat je deze koehandel internationaal moet aanpakken anders heeft geen enkele regel nog zin.

Arjan de Laet IV zei

Precies. Zou sowieso niet mogen dat er met kinderen kan verdiend worden. Dit kan alleen weer in 't voetbal. In andere sporten wordt er ook opgeleid. In sommige zijn de kosten zelfs hoger. En toch is daar géén transfersysteem voor kinderen.

Je zal maar een getalenteerd kind zijn bij een club uit een klein dorpje waar ze amper budget, faciliteiten en een staf hebben om het kind goed te begeleiden.

Als dat kind pakweg naar Racing Genk zélf wil voor de vele goodies, dan kan het niet. Dan zet je toch een rem op de groei van het kind en verspil je toch talent?

Los van het belang voor Racing Genk, waar zijn de voordelen voor het kind? Waar zijn de voordelen voor het Belgisch voetbal in het algemeen?

Ofwel ontwikkelt dat kind zich niet zoals het kan ofwel trekt deze naar het buitenland. Je verliest altijd.

Nog een ander bijproduct: door dit systeem dwing je Belgische clubs om buitenlands kinderen en tieners aan te trekken.

Ja, hier hebben ze weer goed over nagedacht.

Bearke zei

Strookt dat eigenlijk wel met de wetgeving?
Begrijp dat eigenlijk niet goed dat sportbonden zomaar zulke regels kunnen maken. Puur sec genomen zijn ze niet meer als de lokale kaartverenigingen maar dan met meer geld in omloop.

Arjan de Laet IV zei

Ik denk niet dat het kan, maar in het voetbal gedogen ze wel meer dingen die eigenlijk niet kunnen.

Enfin, het is nu dus wachten op een Jean-Marc Bosman junior.

Bearke zei

Ik hoop het eigenlijk, ben zelf misschien wat ouderwets maar het moet toch mogelijk zijn om voetbal met een zakelijke insteek te doen zonder dat het telkens zo een koehandel is? En dan zie je de zogenaamde fairplay regels die voor iedereen gelden behalve de happy few die er een draai aan kunnen/mogen geven, word er een beetje misselijk van.

Arjan de Laet IV zei

Bearke,

Dat kan perfect, voetbal zonder of toch minstens met minder koehandel.

Zie ook naar het Amerikaanse baseball waar ze tot in de jaren 70 een vergelijkbaar systeem hadden. Dat is sindsdien grotendeels uitgehold (nog niet volledig). Toen waren er ook doemdenkers die het einde van het Amerikaanse baseball voorspelden. Met dezelfde drogredenen die voetbalclubs vandaag hanteren om het te behouden.

Het Amerikaanse baseball is sinds die tijd alleen maar groter geworden.

Jerke zei

Een ideetje wat het kost : lidgeld elite club 400 euro, kledij 300 euro, 5 tal voetbalschoenen (zelf te bepalen hoe zot je daarin doet), vervoer 4 a 5 trainingen in de week en de wedstrijd. Dit voor een kleine van 15 a 16 jaar. Jerke is er al een kapitaal aan kwijt, maar je geeft hen de kansen. Nu komen ze natuurlijk op een leeftijd dat hun derde been zeer levendig wordt. Ter info : nog geen 1 procent haalt eerste klasse, da's wel belangrijk dat zowel de speler / ouders daarvan op de hoogte is

Arjan de Laet IV zei

Jerke,

De jeugdtrainers krijgen geen loon. Ik dacht dat ze bij Anderlecht nog het meeste 'verdienen' en daar 400 euro per maand opstrijken. Bij de rest moeten ze het met de helft doen of minder. Het is vrijwilligerswerk en moeten er terloops véél tijd instoppen.

Ik vraag me af hoe ze zo gezegde opleidingskosten van honderdduizenden euro per speler proberen te verantwoorden, wanneer ze a) hun personeel niet goed betalen b) de ouders bijna alles zelf mogen neerleggen.

Dat het iets kost, dat zal wel. Heb je als club dan geen sociale opdracht? Krijgen ALLE clubs geen bakken geld van de overheid, stad of gemeente?

Dirk RAFC1 zei

Dat zal wel ongeveer kloppen dat die jeugdtrainers praktisch allemaal vrijwilligers zijn.
Ik herinner me nog niet zo heel lang geleden een jeugdtrainer van een ploeg uit het Antwerpse die in zijn vrije tijd in Mortsel bussen met Beerschot-Wilrijksupporters ging overvallen om rond te kunnen komen... ;)

Ondanks dat praktisch alles door vrijwilligers gebeurt heb je als club natuurlijk ook kosten, en er zijn dan wel lidgelden en sponsoring maar of je daarmee alles ook kan dekken is weer een andere vraag.

Uiteraard hebben de meeste clubs ook een sociale functie, al zijn er ook voorbeelden van bekende votebalclubs die daar niet aan mee doen.

Neem bvb Ajax; Die hebben in elke leeftijdscategorie welgeteld één enkel elftal, waar slechts een beperkt aantal (ik dacht een 20-tal) spelers terecht kunnen.
Niet goed genoeg, dan maak je geen enkele kans.
Wie wel goed genoeg is krijgt daarnaast van de club ook zowat een fulltime begeleiding en opleiding, door mensen met de juiste diploma's die daar wél voor betaald worden.

Dat is een bewuste keuze dat Ajax maakt als club en die men zich ook niet kan permitteren voor pakweg 50 jeugdelftallen want dan is het gewoonweg niet meer te betalen, en dan hebben we het nog niet over de praktische kant van de zaak gehad...

Uiteindelijk moet je als club echt wel een keuze kunnen maken wil je echt inzetten op eigen jeugd, desnoods door twee aparte "afdelingen" in het leven te roepen; Eén met een sociaal-recreatieve inslag die het van vrijwilligers moet hebben en een kleinere die op professionele leest geschoeid is waar naast het voetbal ook aandacht besteed wordt aan begeleiding naast het veld.
Maar omdat te kunnen doen moet je ook al over voldoende mensen en faciliteiten kunnen beschikken...

Jerke zei

Oei, ik denk dat je mis bent...ik ken persoonlijk een (ex)jeugdtrainer van Anderlecht en die had rond de 1000 euro maandelijks. Bij vb KVK zijn er jeugdtrainers semi prof, geen idee wat ze opstrijken. De opleidingsvergoedingen voor jeugdspelers zijn ook niet niks, 10000 euro per opleidingsjaar, de kleinste ploegen waar die jeugdspelers vandaan komen vangen natuurlijk geen sikkepit

Arjan de Laet IV zei

Jerke,

Je hebt gelijk, het is meer:

"In Gent krijgen de jeugdcoaches, naast enkele voordelen in natura, slechts 500 euro netto per maand. Dat staat mijlenver af van de astronomische bedragen die aan de spelers en hun ouders geboden worden. Eenzelfde geluid weerklinkt bij Anderlecht, waar bepaalde opleiders nog geen 1000 euro in de maand zouden krijgen".

Bron: S/VM van 27/09/2017

Arjan de Laet IV zei

Dirk,

Die BW-supporters 'daagden' wel uit ;)

Natuurlijk zijn er wel wat kosten. Maar het kost toch geen honderdduizenden euro om een voetballer op te leiden?

Ajax heeft veertien jeugdelftallen met ongeveer 20 spelers per elftal.

Zij geven ongeveer 12 miljoen euro uit per jaar aan de jeugd. Da's meer dan een hoop 1A-clubs aan hun volledige club.

De jeugdtrainers aldaar worden best goed betaald hoor.

Maar het is inderdaad een genadeloze fabriek. Als een spelertje nog maar een beetje afhaakt, dan gaat ie eruit. Er staan er 10 te wachten om zijn plek in te nemen.

Wat mij betreft mag er plaats zijn voor zo'n 'fabriek'. Je moet echt al van zeer jong een topsportmentaliteit hebben en de meeste hebben dat nu eenmaal niet.

Wat weer niet wil zeggen dat iedereen maar hun voorbeeld moet volgen. Voor zover dit al kan.

Bearke zei

Correctie Arjan: bij ons zijn de jeugdtrainers redelijk goed betaald, een veelvoud van die 400€, die van de nationale jeugd voor de duidelijkheid. Moeten daar ook veel voor opofferen natuurlijk.

Bearke zei

Klopt Jerre, bij ons zijn dat ook parttime werknemers

excelsiorke zei

Die jeugdtrainers zijn inderdaad wat meer betaald dan wat eerst stond. Hoe het bij KVK zit nu weet ik niet, maar kon er enkele jaren geleden tekenen. Dat verdiende op zich niet zo slecht, maar ook niet de bedragen die hier staan. Bovendien speelde dat jaar de Véékàà PO1 en werden de jeugdtrainers vanaf december niet meer betaald. Het loon dat ze verdienden was dat ze een training van de club mochten aandoen... Als je weet hoeveel tijd je daarin steekt, wat de jeugdspelers betalen is dit gewoon schandalig.

Jerke zei

Mooie herinneringen aan Moeskroen excelsiorke, na een bikkelharde maar faire wedstrijd (Moeskroen KVK) kwamen 4 ouders mij feliciteren met de prestatie van mijn zoon, nooit gezien...Prachtig
Eveneens een mooi jeugdcomplex alleen een beetje jammer dat de velden niet echt waterpas liggen

Anoniem zei

Hey Arjan, heb je enig idee waar ik meer info kan vinden? De pdf met het bondsregelment al uitgepluisd maar verder dan een verwijzing naar een onvindbaar artikel a523 geraak ik niet.
Deze regel is ingegaan op 1 januari? Wat met de voetballende jaren voor deze datum? Geldt daarvoor nog de oude opleidingsvergoeding als ze nu verkassen van club in België?

Arjan de Laet IV zei

Anoniem,

Het lijkt mij evident dat het met terugwerkende kracht zou werken. Maar om helemaal zeker te zijn: mail even naar info@proleague.be of bel naar 02 477 12 29 en vraag het even na bij mijnheer Leander Monbaliu. Dat is de legal counsel van de Pro League.

Reaguur op dit artikel

Belgische voetballende kinderen kosten een fortuin