dinsdag 2 januari 2018

Damien Marcq: het foutje van 1,5 miljoen euro

Home > Nieuws > Damien Marcq: het foutje van 1,5 miljoen euro

Damien Marcq trekt naar Zulte Waregem. Voor één keer gaan ze niet over tot huren maar leggen 1 miljoen euro op tafel voor een definitieve overgang. Veel geld, maar AA Gent betaalde in juni 2017 nog 2,5 miljoen euro voor dezelfde man.

Factsheet
Damien Marcq
Naam Damien Marcq
Geboortedatum 8 december 1988
Geboorteplaats Boulogne-sur-Mer, Frankrijk
Lengte 183 cm
Positie Verdedigende middenvelder
Huidige club Zulte Waregem
Seizoen Club W G
2006-2010 US Boulogne 118 2
2010-2013 SM Caen 33 0
2011-2012 → Dijon FCO 18 0
2012-2013 → CS Sedan 28 0
2013-2017 Sporting Charleroi 142 3
2017-2018 AA Gent 9 0
2018- Zulte Waregem 0 0
2009-2010 Frankrijk U-21 2 0
Bij Charleroi een rots in de branding

Bij de Zebra’s mocht hij de afgelopen 4 jaar nagenoeg elke wedstrijd opdraven. Onder trainer Félice Mazzu werd Damien een gewaardeerde stofzuiger en zorgde er mede voor dat Charleroi twee keer play off 1 kon halen.

Wat geen evidentie is voor Les Carolos.

Alles was anders bij Gent

Bij Gent moest Marcq meer zijn dan een stofzuiger. Hij moest ook lopen. Veel lopen – ook bij balbezit - en dat is niet zijn sterkste punt, noch was hij dat gewend.

Ook de taalbarrière valt niet te onderschatten. Bij Charleroi kon de Fransman zich overal uitdrukken in zijn moerstaal, bij Gent was dit minder.

Gent speelde onder Hein Vanhaezebrouck ook een compleet ander voetbal dan het Charleroi van Mazzu: aanvallend, dominant, creatief. Charleroi speelt meer verdedigend, afwachtend, rekende op de omschakeling en onderging het spel.

Koning Hein is dood, leve koning Yves!

Vanhaezebrouck vertrok naar Anderlecht en Yves Vanderhaeghe nam zijn intrek bij Gent. Het totaalvoetbal van Hein verdween, Yves koos meestal voor een tactiek die teert op de omschakeling en meer defensieve zekerheden waarborgt. Het is nog steeds aanvallender dan Charleroi, maar veel scheelt het allemaal niet meer.

Iedereen verwachtte dat Damien Marcq nu wel zou boven komen drijven, maar onder Vanderhaeghe zat hij meer op de bank en de tribunes dan wat anders.

Te weinig geduld, te veel druk?

Damien werd binnengehaald als de ‘Nieuwe Kums’. Veel meer druk moet je niet krijgen. Kums was immers outstanding bij Gent. De Generaal. De Architect. De Spil waarrond alles draaide. De man die de lijnen uitzette.

Maar dat is Damien allemaal niet. Hij is een ouderwetse stofzuiger die deze taak keurig kan uitvoeren zonder meer.

Misschien hadden ze bij Gent ook wat te weinig geduld met Marcq. Hadden ze hem gebruikt waar hij héél goed in is, dan kwamen zijn kwaliteiten wellicht wel uit de verf.

Zulte Waregem dan maar

De fusieclub heeft ondertussen een akkoord met AA Gent en ook Marcq heeft een kruisje onder het contract gezet. Vraag is of hij bij de ploeg van Dury wél zal slagen. Deze ex-politieagent verwacht doorgaans immers ook veel loopwerk van zijn spelers en dat is Damien zijn ding niet.

Duur foutje

Anderhalf miljoen euro verliezen op enkele maanden tijd is nooit geestig. Onbegrijpelijk eigenlijk dat men bij Gent zo’n inschattingsfout heeft gemaakt.

Uiteraard slagen niet alle spelers bij een club en dus ook bij Gent niet, maar hier had men toch moeten en kunnen voorzien dat Marcq géén nieuwe Kums was.

Het is voorlopig nog niet bekend of tsaar Louwagie, Gunter Schepens op retraite naar een Siberische Goelag heeft gestuurd. Anderhalf miljoen euro verlies. Het blijft toch veel geld.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

3 reaguursels

Jerke zei

Tja onze Sylla gaat dezelfde weg op, geen slechte speler doch totaal niet wat we nodig hadden/hebben

Arjan de Laet IV zei

Inderdaad. Er 'klopt' iets niet bij het transferbeleid van Gent. Ze halen uiteraard goede spelers ook wel en de meesten die het niet haalden zijn ook geen kneuzen.

Maar bij velen wist je op voorhand, "dit is niet het type speler voor deze ploeg".

Ik denk ook dat we wat te veel geld hebben bij Gent. Doe maar op, het kan toch niet op.

Jerke zei

Tja ik denk dat badmutse praktisch alle jonge betaalbare talenten wil kopen en stallen bij "mindere" clubs. Op termijn zal dit iets opleveren, zeker weten. Maar een Marcq een Sylla, neen daar vallen we echt door de mand...en buiten Ikea en Volvo, is alles wat we hier uit Zweden "gekregen" hebben ook gene "vette'

Reaguur op dit artikel

Damien Marcq: het foutje van 1,5 miljoen euro