zondag 14 januari 2018

De verkleutering voorbij

Home > Reaguurders Verhalen > De verkleutering voorbij

Er zou een voorstelling plaatsvinden bij Standaard Boekhandel, met name die van de electorale vod die de heer Ignace Vandewalle, LDD- en Club Brugge-supporter, verwekte of het literaire meesterwerk-manifest tegen Daniel Termont en de hele Ghelamco-constructie en -nederzetting.

Wat krijgen we een paar dagen na heel veel ontzettend infantiel heen en weer gekak onder supporters? Een groepje idioten, die je helaas enorm veel aantreft binnen het voetbal en binnen elke club, dit keer van KAA Gent, was zinnens de vodvoorstelling in kwestie op combattieve wijze te verstoren.

Met graagte zal de heer Vandewalle deze update, met de nodige pathos die z'n hele opzet nog wat meer ten goede kan komen, op sociale media verkondigen.

Of hoe oerdom sommige supporters toch kunnen zijn om alweer wat meer voeding te geven aan de andere infantielen, die dan weer 'toevallig' voor een ander clubbie supporteren, wat dus sowieso meestal al reden genoeg is om de geviseerde club én haar stadsbestuur in kwestie, met nog wat meer met goedkope drek te besmeuren.

Blame it on the Sossen

Bon ton onder vele kleutersupporters is sowieso dé grote internethit 'Het is allemaal de schuld van de sossen' zoveel mogelijk uitslaken. De helden, de stoere haantjes die zich liever uiterst cynisch, alwetend en heldhaftig wensen te etaleren, maar die eigenlijk vooral gespeend blijven van overdoses totaal ongenuanceerde simplismen.

Enige kritische staving omtrent bepaalde fenomenen is dan sowieso niet meer van tel, tenzij het het eigen clubje betreft.

Nu, hoewel er in mij eigenlijk wel een vorm van socialist schuilt, moet ik bekennen ook niet de grootste fan van de huidige Vlaamse socialisten te zijn, dit toch al langer dan vandaag.

Burgemeester Termont is best een aardige, joviale, volkse en goedmenende burgervader die oprecht voor een zuurvrije stad ijvert, maar daar blijft het wat mij betreft ook wel wat bij. Edoch, voor de internethit-fans maakt het op zich ook helemaal geen jota meer uit wanneer die sossen er ooit voor hebben gezorgd dat de arbeiders eindelijk in menselijkere omstandigheden hun brood konden verdienen, dat er geen zware ellende hoeft te volgen wanneer men als werkmens heden onfortuinlijk zwaar en/of lang ziek valt en dat daar dus allemaal nog opvangnetten voor zijn geïnstalleerd, of dat er ook vakbonden in het leven werden geroepen die eventuele onrechtvaardigheden of andere onmenselijkheden op de werkvloer kunnen bestrijden ter bescherming van diezelfde arbeider et cetera.

Maar hoe dan ook zijn het sowieso duivelse mensen, "die sossen". Sos is sos en dus slecht. Punt. Al zeker voor de gemiddelde voetbalfan, moet ik vaststellen. Wat op zich al vrij bizar is, gezien voetbal altijd een sport en vermaak is geweest die zeer populair was bij de gewone werkman of arbeider.

Raar maar waar lijkt het merendeel van die fervente voetbalsupporters nog meer sympathie te koesteren voor een neoliberale partij met een programma dat eigenlijk enkel voordelig kan zijn voor de rijkste elite - een minderheid die veel minder uitstaans heeft met de gemiddelde voetbalfan.

Maar goed, ik wijk een beetje af ...

Boer Lorenzo werd een Nek

Lorre Staelens, ex-Rode Duivel, West-Vlaming en ex-Club Brugge-speler, laat weten doorgaans vrij vijandelijk ontvangen te worden op Jan Breydel.

Het zit namelijk zo: de Lorre heeft ooit het criminele feit gepleegd een transfer te maken naar RSC Anderlecht, de grote, eeuwige rivaal.

De logica van de geest van vele supporters zegt dan dat die Lorre voortaan mag beschouwd worden als een vieze halve crimineel, een lafaard en rotzak. Ook welopgevoede kinderen van die volwassen supporters worden desgevallend aangemoedigd de heer Staelens te trakteren op een overtuigende middenvinger.

Je zou soms toch echt denken dat een voetbalclub gelijk staat aan een sekte: o wee wanneer je die sekte durft te verlaten! Genoeg voer alvast voor supporters om er weer urenlang zoet mee te zijn en eindeloos vijandig over door te leuteren.

Het standbeeld voor Fernando Ricksen

Ondertussen verneem ik ook het droeve bericht van de terminale ex-voetballer Fernando Ricksen, die in (nog) levende lijve werd gehuldigd middels een mooi standbeeld van zijn oorspronkelijke club Fortuna Sittard.

Wanneer ik dan zoiets begin te spiegelen aan het ridicule, belachelijke, onvermoeibare heen en weer gevit omtrent Staelens, de Ghelamco, ditjes en datjes, dagelijks weer … wat zich allemaal afspeelt binnen de perken van dat spelletje genaamd voetbal, dan stel je enkel vast dat het gros gewoon bestaat uit onverbeterlijke, hopeloze kleuters in een volwassen lijf, met een manifest gebrek aan ook maar enige zin voor relativering, laat staan het vermogen stil te staan bij waar het 'm écht om draait in dit fragiele bestaan.

Ik wens zowel Termont, Ignace als de Lorre vooral een goeie gezondheid en voor de supporters hetzelfde, incl. een heuse portie gezond verstand en - vooral - relativeringsvermogen.

Fernando Ricksen zal het allemaal worst wezen.

Bekijk ook:
Een artikel van

Eden
Eden

Bekend als...
  • Pedante spellingnazi
  • Hartstochtelijk minnaar van Ann d'Erlecht
Wil je net als Eden ook scoren bij de vrouwtjes?

3 reaguursels

Bearke zei

Machtig mooi geschreven Etiënne, een mens word er nederig van.

Van der Mauven zei

Sterreke.

Dogo zei

Eden, goed artikel, enkel spijtig dat er nog restanten "sos" in je zitten, je geneest wel volledig ;-)

Reaguur op dit artikel

De verkleutering voorbij