vrijdag 5 januari 2018

Francky Dury heeft GEEN contract van 10 jaar bij Zulte Waregem

Home > Nieuws > Francky Dury heeft GEEN contract van 10 jaar bij Zulte Waregem

Zulte Waregem pakt regelmatig graag uit met het tienjarig contract van zijn coach. Deze week was het weer prijs in Sport/Voetbalmagazine. Helaas is het onwettelijk of bestaat dit contract gewoon niet.

Geregeld kan je ook in de ernstige pers lezen dat Francky Dury (bijna) niet ontslagen of weggeplukt kan worden door een andere club wegens een te hoge verbrekingsvergoeding. Maar ook daar klopt geen bal van.

Francky Dury Liar Liar
Francky Dury heeft geen contract van 10 jaar

Betaalde sportbeoefenaar

Net als professionele spelers actief in België zijn ook trainers betaalde sportbeoefenaars.

Francky Dury is er zo ééntje.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur

Francky kan dus een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur afsluiten, doch deze mag niet meer dan 5 jaar bedragen. Hier kan onder geen beding van worden afgeweken.

Wel kunnen Zulte Waregem en Dury deze overeenkomst verlengen met maximum 5 jaar, zonder dat het wordt omgezet in een contract van onbepaalde duur.

Dury kan dus een contract van 5 jaar hebben gehad. Eentje dat straks in oktober 2018 zal aflopen. Maar het is ook mogelijk dat ze dit contract ondertussen al hebben verlengd. Maar dan is de overeenkomst conform het nieuwe contract al begonnen.

Een contract van 10 jaar kan gewoonweg niet.

De verbrekingsvergoeding valt wel mee

De afwijkende regels met betrekking tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars zijn echter niet van toepassing op voetbaltrainers. Voor hen blijven op het vlak van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst de algemene regels gelden van de Arbeidsovereenkomstenwet.

Wetten en aansluitende verbrekingsvergoedingen die dus gelden voor alle ‘gewone’ werknemers. Deze vallen echt wel te overzien voor een voetbalclub.

Het mag nu ook duidelijk zijn dat bij trainers ‘speciale’ afkoopsommen, die hoger zijn dan de wet toelaat, absoluut niet kunnen.

Zelfstandige dan maar?

Dat had gekund. Helaas zal een Belgische club niet met een 'zelfstandige' coach werken.

De trainer zou immers bekeken worden als een duidelijke schijnzelfstandige en de RSZ zou via een rechtbank forse bijdragen gaan eisen én krijgen. Club Brugge overkwam het eind jaren 90 met Georges Leekens. Sindsdien zijn Belgische clubs wel voorzichtiger geworden en doen ze dit niet meer.

Waarom jokt Zulte Waregem?

Iets zeggen en het effectief toepassen, daar zit een wereld van verschil tussen.

Wellicht volgt Zulte Waregem de wet echt wel keurig. Ze hebben ook weinig keuze met een Dury die te pas en onpas in de media opduikt.

Maar het is wel goede marketing. De kranten en bladen schrijven immers regelmatig over dit ingebeelde en verzonnen contract. Dikke faal voor de persmuskieten om het niet even na te trekken. Dat weer wel.

Naar de spelers toe is het ook een signaal om aan te geven dat Dury niet zomaar een passant is zoals andere trainers.

Maar laat 2 dingen duidelijk zijn:
  • Dury heeft nooit een contract van 10 jaar gehad
  • Hem ontslaan of laten wegkapen door een andere club is geen onoverkomelijke hindernis
Als Francky Dury straks weer verder ligt aan te modderen met Zulte Waregem, dan behoort een relatief goedkoop ontslag echt wel tot de mogelijkheden.

Bron:
Arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

0 reaguursels

Reaguur op dit artikel

Francky Dury heeft GEEN contract van 10 jaar bij Zulte Waregem