woensdag 24 januari 2018

Kunstgrasoorlog in Sint-Truiden

Home > Nieuws > Kunstgrasoorlog in Sint-Truiden

Enkele topclubs willen dat Sint-Truiden opzout met zijn kunstgrasveld. “Competitief voordeel!”, kirren ze. Wat echt wel onzin is. Ze hebben er zelfs een competitief nadeel door. Maar je speelt ander voetbal op kunstzoden. Wat weer wel een goede reden is om het goedje te verbieden.

Sint-Truiden trolt met zijn gras

Sint-Truiden heeft er wel sportief voordeel bij

Da’s ook logisch. Als een ploeg zijn terreinen zou voorzien van een laagje water van 5 cm hoog en daar voortdurend op zou oefenen en spelen, dan zijn ze dit natuurlijk meer gewend dan de anderen en kunnen ze daar effectief hun voordeel mee doen.

Helaas moet Sint-Truiden ook uitwedstrijden afwerken, minimum 15 stuks zelfs. Daar heeft Sint-Truiden dan weer een nadeel.

Meer kans op blessures

Dat is toch wat de spelers en publiek al eens lanceren wanneer het over artificieel gras gaat. Uit diverse studies blijkt dat, naargelang de competitie, ongeveer 70% tot 90% van de professionele spelers tegen kunstgras zijn. Met stip wijzen ze naar de verhoogde blessurelast.

Jammer genoeg bestaat deze alleen tussen de oren.

Vroeger was dit wel zo

Kunstgrasvelden van de eerste en tweede generatie hadden een betonnen ondergrond en korte nylonvezels en op deze werd wetenschappelijk vastgesteld dat er meer blessures plaats vonden t.o.v. natuurgras.

Ondertussen zitten we al aan de derde en vierde generatie zelfs. Deze zijn met zand of rubber ingestrooid en hebben langere vezels. Ook deze werden uitvoerig door de wetenschap getest:

WetenschapsteamTraining op natuurgras Blessures per
1000 uur
Wedstrijd op natuurgras Blessures per
1000 uur
Training op kunstgras Blessures per
1000 uur
Wedstrijd op kunstgras Blessures per
1000 uur
Ekstrand et al. 20082,921,42,419,6
Bjørneboe et al. 201017,017,6
Ekstrand et al. 20113,521,73,522,4
Almutawa et al. 20147,47,4

Dit zijn niet de enige studies, er zijn er werkelijk honderden uitgevoerd. Bijna altijd was het resultaat statistisch niet-significant en berustte het kleine verschil op toeval.

Sommige studies maken wel gewag van meer enkelblessures bij het spelen en trainen op kunstgras. Kruisbandletsels komen dan weer minder voor op het nepgras.

Beïnvloeding van het spel

Ook dat werd wetenschappelijk bestudeerd en het beïnvloedt het spel wel degelijk.

Op synthetische velden worden minder slidings uitgevoerd en geeft men meer korte passen. Verrassend bleek dat spelen op kunstgras voor een mindere balcontrole zorgde en vergde het ook een zwaardere fysieke inspanning.

Je kan bijna stellen dat er een andere sport wordt gespeeld op kunstmatig groen.

Dit zou wel een goed argument zijn om het kunstgazon in de ban te slaan.

Op zich moeten we niet tegen of voor kunstgras zijn. Maar of iedereen speelt erop of niemand.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

3 reaguursels

Jerke zei

Beetje hypocriet, bijna elke elite club heeft een kunstgrasveld op zijn trainingscomplex

Arjan de Laet IV zei

Ze oefenen waar en op wat ze willen natuurlijk. Het is ook bekend dat de clubs met kunstgras-oefenvelden daarop trainen in de week voor ze naar STVV trekken.

Maar toch is dat nog niet hetzelfde. Ik ben niet tegen kunstgras. Die nieuwe generatie kunstgras is echt wel goed, maar...je speelt er wel een ander soort voetbal op.

M.i. zijn de argumenten van AA Gent en de andere clubs om kunstgras in wedstrijdsituaties te verbieden gewoon fout. Maar je kan wel andere argumenten aanhalen die steek houden.

Natuurlijk...wie gaat het betalen, die omzetting van kunst- naar natuurgras bij STVV? Uiteindelijk hebben ze wel toestemming gekregen.

Dan is er nog de vraag of het technisch wel valt uit te voeren.

Men heeft hier gewoon in 't begin niet goed over nagedacht. Men had het nooit mogen toelaten OF iedereen verplichten om op kunstgras te spelen.

De argumenten van STVV hebben ook een waarde. Zij verwijzen naar de patattenvelden van anderen. Is dat beter dan het veld van STVV? Hebben die ploegen geen competitief voordeel? Speel je daar geen 'ander' voetbal op?

In Engeland is het weer nog slechter voor gras dan hier. En toch hebben ze daar allemaal velden die erbij liggen als een biljartlaken. Uiteraard hebben ze daar wel meer geld, maar ik vermoed toch dat onze clubs ook voldoende geld hebben om de bestaande situatie drastisch te verbeteren.

Er zijn clubs in provinciale waar dikwijls ook meerdere wedstrijden per week worden afgewerkt, waar zelfs op getraind wordt en waar het grasveld er beter bijligt dan bij onze profclubs.

Jerke zei

De toekomst is semi-kunstgras Arjan...we hebben hier in Gent al golfgras of zoiets gehad....we waren er niet echt "content" van

Reaguur op dit artikel

Kunstgrasoorlog in Sint-Truiden