woensdag 10 januari 2018

Liever niet meer Belgen in een JPL-club graag

Home > Nieuws > Liever niet meer Belgen in een JPL-club graag

Bart Verhaeghe wil meer Belgen zien bij de Belgische voetbalclubs. Michel Louwagie is dan weer tegen. Beide heren spelen vooral het eigenbelang van hun club uit.

Meer Belgen graag

Op zich kan je moeilijk tegen zijn. Het heeft iets romantisch en ja de meeste van ons zien nu eenmaal graag jongens van rond de eigen kerktoren in onze favoriete ploegen verschijnen. Ons kent ons en de xenofobische reflex die we van nature allemaal wel minstens een beetje bezitten doet de rest.

Helaas, is dit maar een eerste gedachte die speelt. Het is het emotioneel ongesteld wijf in ons die ratelt.

De rationele mens, die we zelden zijn, gaat daar anders mee om.

Het AA Gent van Sollied was ooit de eerste club ter wereld die met 11 vreemdelingen aan de aftrap kwam. Slechts weinig Buffalo’s vonden het oh zo erg. Gent bracht immers lekker voetbal en combineerde dit met puike resultaten. Dan maakt het plots allemaal niet meer uit. Pas wanneer de resultaten tegenvallen is er een ‘vreemdelingenprobleem’.

Maak jezelf niets wijs, het zou bij jouw club echt niet anders werken. Ook jij ziet je club liever kampioen worden met 11 vreemdelingen aan boord, dan degraderen met 11 Belgen.

Het is beter voor de Rode Duivels

Best wel vreemd, aangezien het gros van de Rode Duivels zijn opleiding niet heeft afgewerkt in België.

Dat zal in de toekomst niet echt veranderen. Het gros van de echt goede Belgische supertalenten verlaat het land immers voor zijn 21 jaar. De lokroep van het grote geld werkt immers doorgaans iets te sterk. Zelfs onze topclubs kunnen deze budgettaire strijd niet meer winnen.

Zowel op de UEFA-competitiecoëfficiëntlijst als op de FIFA-ranking doet België het véél beter dan naaste buur Nederland.

Terwijl ze in Nederland...
  • Meer inwoners tellen
  • De clubs gemiddeld met meer budget kunnen werken
  • Betere trainingsfaciliteiten bezitten
  • Meer en betere gediplomeerde jeugdtrainers hebben
  • Veel minder buitenlandse spelers herbergen
Vergelijking tussen België en Nederland
Voordeel voor de Belgische topclubs

Zij hebben nu eenmaal het meeste budget en romen de talenten van 14 tot 18 jaar af bij de rest. Wanneer een G5-club een half of volledig kind van pakweg Sint-Truiden écht wenst, dan heeft het die meestal gewoon te pakken. Zo eenvoudig is dat.

Door de relatief kleine visvijver die België is, zouden de paar Belgische toppers – die nog niet naar den vreemde zijn getrokken – en de 2de garnituur vrij snel bij de G5 zitten, de rest mag het afwerken met 3de en 4de Belgische garnituur. De verschillen die er vandaag al zijn tussen de G5 en de K11 zouden alleen maar groter worden.

Vandaag kan een kleinere club zichzelf al eens tijdelijk pimpen met een paar goede buitenlanders. Dat zal in de toekomst lastiger worden wanneer we die absurde Belgen-regel doorzetten.

Ouderwets eigenbelang

Club Brugge heeft op dit moment toevallig relatief veel Belgen in zijn A-kern en er zit een lading talentvolle Belgen te drummen om ook zijn opwachting te maken in die eerste ploeg. Dat bijna Unique Selling Point van Club Brugge zou natuurlijk nog meer waarde verkrijgen wanneer er 8 Belgen op het veld of de bank moeten rondlopen of zitten.

Bij AA Gent zijn de betere spelers dan weer vooral van vreemde origine. Zij zouden bij een minimumquota voor Belgen in het nadeel zijn. Ze hebben de laatste 2 jaar wel zwaar geïnvesteerd in Belgische jeugd. Te verwachten valt dat ze over enige tijd niet meer zo hard ‘tegen’ zullen zijn, maar voorlopig dus nog even wel.

Zoals meestal, is gewoon ouderwets eigenbelang het motief om voor of tegen te zijn. En beide gebruiken nogal veel emotionaliteit om je te overtuigen van hun grote gelijk.

Meer Belgen is minder Europa

Helaas werken onze club ook Europese confrontaties af. Wanneer je jezelf restricties oplegt over de grootte van je visvijver dan is het inherent dat je minder kwaliteit zal hebben. Dit kan je eenvoudig visualiseren met de volgende demografische grafiek:
Vergelijking tussen België en de rest van de wereld
Het zou nogal naïef zijn om te veronderstellen dat je dezelfde kwaliteit kan waarborgen met de weinig goed voetballende Belgen die er kunnen zijn versus wat je kan invoeren uit de rest van de wereld.

Meer Belgen zou op termijn betekenen dat we onze huidige relatief sterke positie in Europa mogen afstaan. Deels omdat de betere voetballanden meestal niet zo’n harde nationaliteitsclausules hebben, deels omdat die landen nu eenmaal véél meer inwoners tellen en dus een grotere visvijver hebben.

Minder Europa, ook dat is een keuze die we moeten maken en aanvaarden.

Belgische voetballers gaan straks veel geld kosten

De weinige Belgen die een beetje tegen een bal kunnen stampen, gaan duur in aankoop worden en door de kunstmatige ingreep ook een hoger salaris eisen. Deze economische basisregel van vraag en aanbod zal de kost voor Belgen voorspelbaar omhoog stuwen.

Voor de G5 weer niet echt een groot probleem, voor de anderen wel.

Mag het eigenlijk allemaal wel?

Wellicht niet. Het Bosman-arrest van 1995 stipuleerde ook dat nationaliteitsclausules in strijd zijn met artikel 45 van het Werkingsverdrag van de Europese Unie.

Toch wat betreft EU-burgers. Dus ook daar is er allicht nu al een probleem.

Er is een derde weg

In de Jupiler Pro League moet een buitenlander relatief weinig kosten. Trek het minimumloon voor buitenlandse spelers van buiten de EU fors op en je zal ook meer Belgen zien in een gemiddeld elftal. Zonder dat de kwaliteit van het voetbal enorm achteruit zou boeren.

Clubs die graag met buitenlanders willen werken, betalen er dan letterlijk wel graag een prijs voor.

Het probleem is niet een teveel aan goede buitenlanders uit de klasse Moses Simon of Wesley Moraes, maar wel de goedkope mindere buitenlanders die onze evenwaardige jeugd blokkeren.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

16 reaguursels

Bearke zei

Verdomd sterke argumentatie en een artikel die naam waardig. In Genk hebben we sowieso het principe om enkel pad spelers te halen als we zelf niks beters hebben, er bestaat ook nog zoiets als resultaat halen hè.Dat is nu ook effe minder maar ligt niet aan ons aantal Belgen/buitenlanders.

Arjan de Laet IV zei

M.i. heeft Racing Genk gewoon eens een leuke start nodig. Ze hebben gewoon toevallig de pech dat het al even niet heeft plaats gevonden.

In een goede dag doen ze elke Belgische club gewoon dood. Maar door die mindere start geloven ze er niet echt in en kunnen ze dat niet elke wedstrijd opbrengen. Het mentale, het geloven in jezelf, het is wellicht nog belangrijker dan je intrinsieke kwaliteiten.

Antwerp-Racing Genk dit seizoen en AA Gent-Racing Genk vorig seizoen (Europees voetbal) geeft een glimp weer van wat dat team kan: veel.

Bearke zei

Je zag gewoon aan de lichaamstaal op training dat Stuif zijn aanpak niet werkte. De twee trainingen die ik van Clement zag heb ik een goed gevoel bij: op een gezonde afstand toch tussen de groep staan en nogal vlug door wie een knuffel nodig heeft of een tik op de billen. Ik hou daar wel van.

Arjan de Laet IV zei

Een tik op de billen is voor die heaumeaux enorm belangrijk ;)

Bearke zei

No hay people in Limburgia, friend...dat is tegen de grondwet..

Bearke zei

Gay bedoelde ik -)

Arjan de Laet IV zei

Hayofoob :)

Bearke zei

Hoe kan je nu zijn tegen iets wat niet bestaat? -)

Bjorn11 zei

@Bearke
Jammer genoeg komt een van de grootste homo's uit Limburg: Jani

Dogo zei

Ben ik na 4 dagen terug in den Bels en ik kijk asap naar deze site....zedde golle weeral over jannetten bezig ! :-))

Jerke zei

Mandekkers zijn hier populair me dunkt

Jerke zei

@Bearke, Zou je bij je volgende bezoek aan Gent, gene rok meer willen dragen aub, in de tribune klappen ze er nog over. Op zijn Gents gezegd "da wijf kan een goe stukske zuipen'

Dogo zei

Bearke is precies gene simpele...

Dogo zei

Of Topiek, den Eden heeft wat gefikst op nen andere site, geweldig :-)))

bearke zei

Zouden beter naar hier komen: als de ene café me niet aanstaat, ga ik gewoon elders iets drinken, het gezeik houd een keertje op hé.

Bearke zei

Tja Dogo, als Bearke naar Genk gaat kijken heeft m niet écht oog voor zijn omgeving..ben in Gent nog vrij braaf geweest hoor -). Me ongelofelijk geamuseerd, dat dan weer wel..

Reaguur op dit artikel

Liever niet meer Belgen in een JPL-club graag