zondag 21 januari 2018

Mijnheer Ghelamco trolt mijnheer Uplace met grond

Home > Nieuws > Mijnheer Ghelamco trolt mijnheer Uplace met grond

Op de vervaldag tekende Paul Gheysens beroep aan tegen het GRUP welke de Vlaamse Regering in september goedkeurde. Dit GRUP is nodig om het nieuwe stadion van Club Brugge te realiseren.

Rumble in de bouwjungle: Plastic Paul vs. Sweating Bart

Meer dan een beroep

Gheysens verzocht immers ook om de vernietiging van het ruimtelijk plan. Wanneer je die weg bewandelt, duurt het gemiddeld 2 tot 3 jaar voor de Raad van State het finale verdict uitspreekt.

Dit wil niet zeggen dat de bouw nu 2 tot 3 jaar zal moeten uitgesteld worden. Een aanvraag tot vernietiging werkt immers niet opschortend. De overheid kan voor eigen risico de geplande onteigeningen toch laten doorgaan.

Hoe lang heeft Paul die gronden al?

Gheysens zal ook moeten kunnen aantonen dat hij de gronden al langer in bezit heeft dan begin vorig jaar.

Officieel kreeg hij de hoeve met 4,6 hectare weilanden inderdaad pas in bezit begin 2017. Maar zowel Paul als de vorige eigenaar Freddy Demaecker stellen dat er al een akkoord was met opschortende voorwaarden rond 2011. Opschortende voorwaarden, omdat er een officieel vastgestelde bouwovertreding eerst moest worden opgelost.

Zoals bij iedereen bekend, neemt de overheid graag zijn tijd.

Dit verhaal zou wel kunnen kloppen. Tal van bouwspeculanten, waaronder ook Gheysens, probeerden rond 2011 gronden in het gebied te kopen. We moeten er geen tekening bijvoegen naar het waarom.

Zo heeft Gheysens in februari 2011 schriftelijk getracht 15 hectare landbouwgrond te kopen van het OCMW van Brugge. 4 miljoen euro werd er geboden, maar het OCMW ging er niet op in omdat de gronden gewoon niet te koop stonden.

Je mag je trouwens afvragen waarom een OCMW landbouwgrond bezit. Ja, doe dat maar eens.

Paul kan nog meer trollen

Zelfs wanneer straks zijn beroep niet ontvankelijk wordt verklaard, kan mijnheer Ghelamco nog steeds naar de rechtbank van eerste aanleg stappen om de prijs van de onteigende grond aan te vechten. Tegen deze vrij lange procedure kan nog eens beroep aangetekend worden en indien Paul geluk heeft, kan hij nog eens in cassatie gaan ook.

Hoeveel vertraging loopt Club Brugge nu op?

Toch minstens 3 à 6 maanden, maar het kan ook allemaal wat langer duren. Er is zelfs een kans dat de stekker finaal uit het project zal getrokken worden en dat Club Brugge dus helemaal geen stadion krijgt op die plek.

Oorlogje tussen bouwpromotoren

Natuurlijk zal het getrol tussen Paul Gheysens en Bart Verhaeghe wel kleinmenselijke dimensies bevatten.

Bart is bijvoorbeeld als ondervoorzitter van de KBVB zijn boekje te buiten gegaan met zich veelvuldig en plein public negatief uit te laten over het Eurostadion. Daar hij ook voorzitter is van Club Brugge is er een duidelijk belangenconflict en had hij zich beter neutraal en gematigd over dit onderwerp uitgelaten.

Hij had zijn ‘mulle moetj hoedn’.

Het is niet Verhaeghe zijn schuld dat het Eurostadion wellicht zal flessen, maar hij heeft wel de publieke opinie, de decision makers, de politiek en ambtenarij liggen beïnvloeden.

Ook is zijn persoontje niet veraf tijdens de bitch slap-aanvalletjes van de VZW Bruges Stropkes en Ignace Vandewalle op de Ghelamco Arena van AA Gent. De gemene deler in beide acties heet Walter Van Steenbrugge. Deze BV-advocaat behartigt dan weer wel eens meer zaakjes van Verhaeghe, zoals bijvoorbeeld tijdens de zaak "De Wurger van Lokeren".

Laat het nu toeval zijn dat de Ghelamco Arena en het Eurostadion projecten zijn van Paul Gheysens.

Dus ja, poets wederom poets, het zou zomaar kunnen.

Toch gaat het vooral om ouderwets geld verdienen. Beide heren zijn concurrenten van elkaar. In het voetbal, maar ook in zaken die het voetbal overstijgen. Waar de ene verliest, wint de andere.

Er zijn wel meerdere verliezers

De supporters bijvoorbeeld. De Club Brugge-supporters smachten, terecht, al een tijdje naar een nieuwe stek. Het gaat niet alleen om meer capaciteit om het legioen te ontvangen, maar ook om het comfort.

Ook de BeNeLiga komt op de helling te staan. Op dit moment zitten de Belgische en Nederlandse Voetbalbonden elkaar te besnuffelen over een fusie, de beruchte BeNeLiga dus. Die heeft geen kans op slagen wanneer de Belgische clubs hun stadions niet op het niveau van onze noorderburen krijgen.

Momenteel zijn eigenlijk alleen AA Gent en Racing Genk klaar om in dat verhaal te stappen. Wanneer Club Brugge en Anderlecht hun huisvestiging niet kunnen pimpen, dan heeft zo’n BeNeLiga totaal geen zin. De verschillen in budget zouden te groot zijn en onze topclubs degraderen tot meelopers in die nieuwe constellatie.

Beide heren weten nu al niet meer wat ze met hun geld moeten aanvangen. Misschien eens voor één keer de hebzucht laten varen en beginnen denken aan de belangen van het klootjesvolk?

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

7 reaguursels

Jerke zei

Arjan, die gaat dat laten aanslepen of ze gaan moeten dokken meer dan de marktwaarde....of als hij het stadion mag zetten, maar dat zit er echt niet in....Bartje heeft tegen iets te veel mensen hun schenen geschopt en euh...het begint maar pas hoor. Er zullen nog politieke streken uitgehaald worden. Jammer voor enkele sympathieke FCB fans, voor de rest minder (heb je nog een accountje op VK ?)

Arjan de Laet IV zei

Ik ben daar niet meer actief. Ik kom wel eens langs voor de meerwaarde artikelen zoals die over de "minet'jes", maar de reaguurbelangstelling is compleet weg. Het niveau van de reaguurders is ook niet meer wat het geweest is. Voortdurend elkaar dom uitschelden, zonder enig spoor van creativiteit. Niet echt mijn ding.

Wat Paul betreft, het zou me verwonderen dat hij het krijgt gekelderd, maar wat rekken kan zeker. En natuurlijk gaat het over geld.

Zeker jammer voor de Club-supporters. Maar bon, we kunnen er allemaal niks aan veranderen en kunnen gewoon maar toekijken.

Dirk RAFC1 zei

Ik weet uiteraard niet of het waar is maar ik had ergens gelezen dat die 4,5 hectare over meerderde percelen ging die tevens niet naast elkaar zouden liggen.

Mij lijkt het vrij duidelijk dat Brugge verplicht zal zijn om met Gheysens rond de tafel te gaan zitten en de percelen in kwestie proberen af te kopen wat zeker niet goedkoop gaat worden.

Een onteigening lijkt mij sowieso niet aan de orde, dat krijg je er nooit door voor een rechtbank aangezien we hier spreken over een privé onderneming.
En dan mag je denk ik om het even welke "belangen" aanhalen die je wil als Club Brugge zijnde, toch geef ik hen daarvoor geen enkele kans om hun "gelijk" te halen.

Het zal hen dus zeker "iets meer" kosten dan voorzien maar ik denk toch dat ze er beter aan doen om in dialoog te gaan en een "aanvaardbaar" bod proberen te plaatsen in plaats van aan een jarenlange procedureslag te beginnen met alle risico's van dien.

Arjan de Laet IV zei

Dirk,

Dat gaat over 2 stukken grond die elkaar wel raken. Ik dacht dat er nog een boerenweggetje tussen ligt. Iemand van de streek kan er misschien meer over vertellen.

Het beroep van Paul gaat nu niet over de onteigening. Die gaat over de GRUP.

De onteigening is een aparte zaak waar Gheysens ook mee kan gaan trollen. Maar deze komt eventueel later.

Het is niet Club Brugge die kan onteigenen, wel de overheid. En wanneer deze het mag, dan heeft Gheysens niet veel verweer meer over. Hij kan de administratieve onteigening wel wat rekken door naar eerste aanleg, hoger beroep en eventueel cassatie te trekken. Maar de feitelijke onteigening gaat dan ondertussen wel gewoon door.

Wat hem rest is dan afwachten wat de rechtbank denkt dat de grond waard is. Meestal is het een redelijk marktconform bedrag. Voldoende om elders een gelijkaardig stukje grond te kopen.

Maar het staat de overheid wel vrij om met Gheysens een iets hoger bedrag overeen te komen om zodoende onzekere en dure rechtszaken te vermijden. Dat zou voor beide partijen de beste oplossing zijn. En wellicht zal dat ook wel gebeuren.

Laat ons zeggen, hij zal er niet armer op worden.

Maar goed, eerst die GRUP-case dus maar afwachten. Normaal verliest hij dit wel, maar je weet in dit land nooit.

Het rechtscollege van de Raad van State zou zomaar ongesteld kunnen zijn. ;)

Dogo zei

Weer mooi verwoord.
Betreft het OCMW en de gronden, die komen daar wel héél makkelijk aan hoor. Elke bejaarde die via het OCMW in het rusthuis aankomt laten ze meteen een papier tekenen dat alle eigendommen en bankrekeningen vanaf die moment van hen zijn, ik heb het meegemaakt. Ik stond daar netjes met mijn papieren van de notaris en heb geleerd dat het OCMW gemachtigd is om dementerende mensen papierwerk te laten ondertekenen. De handtekening van moeder hebben ze haar moeten mee helpen natuurlijk, ze wist haar eigen naam niet eens meer....

Bearke zei

Is helaas ook met mijn grootmoeder gebeurt Dogo, onze pa is nu al begonnen met wat uit te delen. Hij geeft het liever nu met een warme hand dan dat later ne vreemde het uit zijn koude handen haalt.

Arjan de Laet IV zei

Hoe ze aan hun grond en vastgoed geraken, daar zal men wellicht ook wel boeken over kunnen schrijven (hint, hint, Ignace). Maar los ervan is het nogal onnozel dat zo'n OCMW makelaar of speculant zit te spelen.

Als zo'n eigendom of grond in het bezit van de overheid komt, dan zouden ze het asap moeten verkopen aan de hoogstbiedende.

Nu kunnen die gewoon een beslissingsfactor zijn waar ze geen zaken mee hebben. In het geval van Club Brugge is dat bijvoorbeeld zo. Nogal wat grond in die zone is van het OCMW van Brugge. Da's de grond die Gheysens wou kopen 7 jaar geleden.

Maar ondertussen hangen ze daar wel graag de calimereau uit. De anderen zijn groot en dat is helemaal niet eerlijk.

Reaguur op dit artikel

Mijnheer Ghelamco trolt mijnheer Uplace met grond