dinsdag 2 januari 2018

Zonder transfers zijn onze clubs gedoemd

Home > Nieuws > Zonder transfers zijn onze clubs gedoemd

In Het Laatste Nieuws pluist sporteconoom aan de KU Leuven, Wim Lagae, de balansen en jaarrekeningen uit van de Jupiler Pro League clubs. De financiën zijn gezond, maar broos. Ook is er geen plaats voor 24 profclubs.

Tom Cruise als Jerry Maguire
Show me the money!

Competitie met 2 snelheden

De meeste clubs gaan er op vooruit maar er is toch een scheiding tussen de klassieke G5 (AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard Luik) en de K11 (de rest).

Bij de G5 is de omzet de laatste 6 jaar met 42 procent gestegen, bij de K11 is dit slechts met 17%.

Logisch ook. De G5 heeft het meeste kans om in play-off 1 te verzeilen en Europese tickets te bemachtigen. Met meer inkomsten tot gevolg:
  • Meer verkoop van tickets
  • Meer TV-geld
  • Meer sponsorgeld
  • Meer Europees prijzengeld
  • Meer transfersommen
  • ...
De G5 is al bij al goed bezig, op Standard Luik na

Omzet komt vooral uit de verkoop van spelers

Club Brugge heeft de dieprode cijfers van de laatste jaren kunnen omdraaien en zag zijn omzet met 50% toenemen t.o.v. vijf seizoenen geleden. Dit terwijl ze slechts 14% meer tickets verkochten.

Het leeuwendeel van de opbrengsten is dan ook afkomstig van uitgaande transfers.

Een gelijkaardig verhaal kan je noteren bij de andere G5-clubs. Op uitzondering van AA Gent, die met de Ghelamco Arena een ware melkkoe bezitten.

Achillespees

Wanneer er weinig tot niets wordt verkocht dan zit zo’n G5-club onmiddellijk in de dieprode cijfers. Standard weet er alles over met zijn 38.959.977 euro totale schulden. Maar ook Club Brugge, Anderlecht en Racing Genk hebben er ervaring mee.

Drie jaar geleden had Racing Genk weinig uitgaande transfers en tekenden ze gelijk een recordverlies van 14,9 miljoen euro.

Patrick Janssens:

Als je leeft van transfers, kan dat op den duur een vorm van financiële doping worden - als je zonder valt, heb je een probleem.Achillespees II

Een belangrijke T (bedreiging) in de SWOT-analyse is uiteraard een mogelijke afschaffing of grondige herziening van het transfersysteem.

FIFPro, de internationale vakbond die zich wereldwijd bezighoudt met professionele voetballers, had een klacht ingediend bij de EU over het transfersysteem, maar zal die waarschijnlijk binnenkort intrekken.

Dit wil niet zeggen dat alle gevaar nu geweken is. De politiek kan altijd op eigen houtje gaan optreden. Ook kan een willekeurige speler of club een klacht indienen en net als Jean-Marc Bosman volhouden.

Uiteindelijk vecht het transfersysteem met één van de fundamenten van de EU:

Het vrije verkeer van arbeid.

Patrick Janssens van Racing Genk stelt terecht: "We moeten ons realiseren dat de dag dat dat systeem wijzigt, heel ons businessmodel in elkaar stuikt. Denk maar aan het Bosman-arrest, dat twintig jaar geleden voor een eerste revolutie heeft gezorgd. Wie zegt dat zoiets niet opnieuw kan gebeuren?"

We moeten ons niet afvragen of het zal gebeuren, maar gewoon wanneer.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • 1 keer per week
  • Iedereen ontvangt hem al
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

1 reaguursels

Bearke zei

Dit is gewoon een sterk artikel, hoed af..

Reaguur op dit artikel

Zonder transfers zijn onze clubs gedoemd