vrijdag 2 februari 2018

De code van Club Brugge is gekraakt

Home > Nieuws > De code van Club Brugge is gekraakt

Standard, AA Gent, Antwerp en zelfs bijna KV Oostende lieten zien hoe je Club Brugge in de vernieling kan spelen. De code lijkt gekraakt.

Vanaf nu kan Club maar één richting uit: bergaf

Brugge heeft minder talent dan ze zelf denken

Hun wapen is wel het collectief. Wanneer het goed gaat, is het best een aardige stoomtrein om aan te gluren. Ze brengen beduidend mooier voetbal dan onder Michel Preud’homme. Wat misschien nu ook weer niet zo’n lastige opgave is.

Echt veel volbloed klasbakken hebben ze niet. Het feit dat het drafpaard Vormer als ultieme favoriet voor de Gouden Schoen naar voor wordt geschoven, spreekt boekdelen.

In een ploeg met veel zuiver talent, zou Vormer niet in de favorietenlijstjes verschijnen. Het is absoluut een zeer nuttige speler, die zijn plek zou hebben bij elke Belgische club, maar het is geen klasbak. Het talent druipt er niet af. Het is een noeste werker, die geen zweetdruppel schuwt, maar mooi oogt het allemaal niet.

Het is een waterdrager die bij gebrek aan beter vedette is geworden.

Ondanks enig geluk, verdienen ze de eerste plaats

Ze koppelen dit collectief ook aan resultaat. Ja, ze hebben al een paar keer meeval gehad. Vroeg scoren of een scheidsrechter die op cruciale momenten de andere kant opkeek. Ook het aantal last minute doelpunten heeft ze aardig wat punten opgebracht. Dat geluk zal ze wel minstens een punt of 10 hebben opgeleverd, maar zelfs zonder zouden ze nog fier op kop staan.

Als dan een paar andere clubs het laten afweten, dan mag Club terecht trots zijn op hun leiderspositie.

Hoge pressing, daar start het mee

Veel voetballend vermogen zit er niet in de verdediging. Denswil het wel, maar kan het voorlopig niet meer. Door gebrek aan voetballende klasse bij de rest, zorg je ervoor dat met een hoge pressing de ballen minder bij Clasie of Nakamba belanden. Waarna zij niet voor een verlenging van de opbouw kunnen zorgen.

Ze hebben ook geen meeval met hun treinlading keepers

Geen enkele van de gebruikte keepers kan je beschouwen als een goed meevoetballende doelman. Ook de nieuwste aanwinst Gaboelov blinkt niet uit op dit vlak. Het is zeker geen faalkeeper, hij straalt rust uit, kan een balletje pakken, maar zijn intercepties landen dikwijls buiten het veld of op het voorhoofd van een tegenstander die gelijk een nieuwe aanval kan inzetten.

Butelle was ook al geen Maradona onder de keepers. Maar Gaboelov scoort op voetballend vlak niet beter.

Het zou wel een oplossing zijn. Wanneer je verdediging niet over voetballende kwaliteiten beschikt, dan kan een voetballende keeper echt wel het verschil maken.

Gek genoeg hebben ze zo’n type in de wachtrij staan: Kenneth Vermeer. Kenneth kan wel voetballen, maar die heeft dan weer andere gebreken. Bij Feyenoord viel het nog mee, maar bij Ajax stond hij toch regelmatig te kijk als vliegenvanger.

Vraag is ook natuurlijk of Vermeer al terug op niveau is na zijn zware blessure. Veel wedstrijdritme heeft hij ook al niet.

Weer wisselen van keeper zou het zelfvertrouwen van Gaboelov aantasten. Begin er maar aan.

Vorm koppeltjes op het middenveld

Club kan voetballend achteraan niet het verschil maken, maar op het middenveld is het al niet beter. Het middenveld is wel goed in het bewegen tussen de lijnen, maar wanneer je een koppeltje vormt met deze lui, dan komt hun gebrek aan dribbelvaardigheid goed tot uiting. Ze weten met zichzelf dan geen blijf meer en reageren hun frustraties af op foute dingen. De tegenstander krijgt dan al eens een onnodige duw en het gemekker op de scheids gaat de hoogte in.

In de spits zit geen diepgang

Vorig seizoen hadden ze met José Izquierdo wel een klasbak in de rangen die met één geniale flits de wedstrijd kon beslissen, maar dat type hebben ze niet meer.

Abdoulay Diaby en Emmanuel Dennis mogen niet eens zijn veters strikken, toch zouden zij voor de nodige diepgang kunnen zorgen. Helaas gebruikt Leko ze veelal als invaller wanneer het kalf al verdronken is.

Vossen kan goed een penalty trappen zonder meer. Eigenlijk is Vossen gewoon geen Club Brugge-materiaal. Anthony Limbombe houdt niet van fel opzittende backs, dan verliest hij een stuk van zijn mogelijkheden. Wesley Moraes heeft dan weer wel kwaliteiten, maar hij zorgt niet voor diepgang.

Club heeft nog één troef

Hun voorsprong. Die kan de eigen ploeg een mentale opkikker blijven geven en de tegenstander verlammen. Maar wanneer meer ploegen spelen zoals Antwerp, AA Gent, Standard en KV Oostende dan kan het snel gaan. Over enkele wedstrijden wordt de voorsprong ook nog eens gehalveerd. Onderschat de mentale impact hiervan niet.

Het zou zomaar kunnen dat Club Brugge straks met knikkende knieën aan play-off 1 mag beginnen.

Bekijk ook:
Schrijf je in op de Nieuwsbrief van Voetbal Kantine
Postvrouw

  • Mis geen enkel artikel meer
  • De mooie en intelligente mensen ontvangen hem al
  • 1 keer per week
  • Uitschrijven is eenvoudig
  • Wordt geleverd door ons snoepje Vanessa
Schrijf mij in knop

0 reaguursels

Reaguur op dit artikel

De code van Club Brugge is gekraakt